Do Wigilii coraz bliżej

20.12.2014

Ostatni weekend przed Wigilią i Świętami bożego Narodzenia to czas intensywnych przygotowań. Chyba już każdy zaplanował świąteczne menu. Co do Wigilii – to od wieków rządzi tradycja, która jest niezwykle silnie powiązana z lokalnymi, regionalnymi tradycjami.

Czy to tradycje kresowe, kaszubskie czy śląskie – kolacja wigilijna, choć z zasady jest obecnie postna, to  jednocześnie pozostaje niezwykle uroczysta i wykwintna. W wielu domach po pierwszej gwiazdce zasiada się do stołu. Po podzieleniu się opłatkiem i wigilijnych życzeniach rozpoczyna się najbardziej wyjątkowa kolacja w roku.

Wigilijne zupy

Zupa podczas wigilijnej kolacji to ważne preludium do pozostałych 11 potraw. Do najbardziej typowych należą dziś barszcz czerwony i zupa grzybowa. Zupa grzybowa przyrządzana jest zwykle z kluseczkami, a z ciekawostek dworskich – rarytasem (obok zupy migdałowej) była grzybowa  ze śledziem.

Natomiast co kraj to obyczaj, a dokładniej region - W Poznańskiem podawano grochówkę, na terenach wschodnich i na Pomorzu przyrządzano barszcz z grzybami. W okolicach Rabki serwowano barszcz śliwkowy z ziemniakami oraz zupę grzybową, a w Zakopanem – kwaśnicę, czyli kapuśniak w wersji z suszonymi śliwkami.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Czarnula666

22.12.2014 16:02
O tak, najbardziej smakuje zupa grzybowa w wigilie :)

bietka

21.12.2014 19:47
taka zupka musi być smaczna, u nas na wigilie również robi się zupę grzybową z suszonych grzybków, ale się ich nie miksuje na krem, tylko są pokrojone na małe kawałki i taka zupka tylko raz w roku tak pysznie smakuje :)
prymat