Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bożonarodzeniowe desery

Bożonarodzeniowe desery

Desery to dopełnienie wigilijnej i bożonarodzeniowej biesiady. Proponujemy skosztowanie tych tradycyjnie polskich (piernika, kompotu z suszu i kutii), a także francuskiej rolady Bûche de Noël.   

 

 

 

 

Piernik z migdałami - przepis Marcina Budynka

Składniki:

Ciasto:

500 g naturalnego miodu

1 opakowaniem Przyprawy do piernika Prymat

4 jajka

350 g cukru

1 kg mąki

2 łyżeczki Sody oczyszczonej Prymat

masło do wysmarowania tortownicy

 

Masa bakaliowa:

250 g konfitury pomarańczowej 

½ szklanki miodu 

100 g migdałów 

100 g rodzynek

100 g łuskanych orzechów włoskich

100 g skórki pomarańczowej

 

Do dekoracji:

lukier

skórka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto (około tydzień przed podaniem): miód podgrzej w rondelku z przyprawą do piernika. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiej na stolnicę. Zrób dołek, wlej do niego ciepły miód i nożem wyrób ciasto. Dodaj ubite jajka i wyrabiaj ciasto, aż będzie lśniące i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny. Następnie ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Po tygodniu, gdy piernik zmięknie, przekrój go wzdłuż na trzy części i przygotuj masę bakaliową.

Konfiturę i miód podgrzej w rondelku, stale mieszając, na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Migdały i rodzynki  sparz, migdały obierz ze skórki i posiekaj ze 100 g łuskanych orzechów włoskich. 100 g skórki pomarańczowej pokrój na małe kawałki. Bakalie dodaj do masy (trochę skórki zostaw do przybrania piernika), chwilę smaż na małym ogniu, a następnie przestudź. Ciepłą masą przełóż ciasto, wierzch piernika możesz polukrować i posypać skórką pomarańczową.

 

 

Bûche de Noël -przepis Tomasza Dekera

Bożonarodzeniowe desery

 

Składniki:

6 żółtek 

75 g cukru

szczypta soli

skórką otartą z ½ cytryny

3 białka 

20 g mąki ziemniaczanej 

60 g mąki pszennej

Krem:

35 g mleka 

250 g śmietany 33%

100 g posiekanej czekolady

 

Sposób przygotowania:

 

Bûche de Noël  to w dosłownym tłumaczeniu bożonarodzeniowe polano, to popularna francuska rolada świąteczna przypominająca pień drzewa. Jest to biszkoptowa rolada przełożona czekoladowym kremem.

Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z 50 g cukru, szczyptą soli i skórką otartą z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując powoli 25 g cukru. Piana powinna być tak sztywna, by można było ją kroić. Drewnianą szpatułką domieszaj do piany z białek masę z żółtek, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i  mąkę pszenną. Delikatnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę biszkoptową rozsmaruj na blasze i piecz 8-10 minut, na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Upieczony placek biszkoptowy przełóż na wilgotną ściereczkę, przykryj drugą wilgotną ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotuj krem: Mleko doprowadź do wrzenia i dodaj do posiekanej czekolady. Przygotowaną masę czekoladową (tzw. ganache) wystudź do temperatury 35°C. Ubij śmietanę i dodaj do masy, całość delikatnie wymieszaj.

Z biszkoptu usuń papier i posmaruj go 2/3 kremu czekoladowego. Odkrój pasek biszkoptu szerokości 10 cm i zwiń w dwie małe rolady, które później będą „gałęziami”. Duży placek zwiń w roladę i posmaruj pozostałym kremem. Widelcem lub grzebieniem do garnirowania zrób podłużne rysy w „korze”. Małe rolady posmaruj w ten sam sposób i ułóż przy „pniu”. Roladę można udekorować w dowolny sposób. Można np. przygotować bezowe grzybki i śnieg z pokruszonej bezy oraz listki z zabarwionego na zielono marcepanu.

witekbus
witekbus 19.12.2014 23:03
Mniam, mniam- fajny wypiek na Wigilię.
cooked 17.12.2014 20:43
ale pychotka :)
kusza23 17.12.2014 19:00
Fajne z podobnymi przepisami już się spotkałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak