Przyprawa Tygodnia: Koperek suszony

17.09.2010
Przyprawa Tygodnia: Koperek suszony

To bardzo popularna w Polsce przyprawa o silnym, aromatycznym zapachu i korzenno-słodkim smaku.

 

Koperek jest doskonałym dodatkiem do sałatek, twarożku, ryb, duszonych mięs, gotowanych i duszonych warzyw, ciepłych i zimnych sosów i zup. Koper stosowany jest także do różnych majonezów, masła ziołowego. Sos koperkowy jest doskonałym dodatkiem do drobiu, pulpetów mięsnych, gotowanej baraniny i ryb. 

 

Koperku nie powinno się gotować, bo traci swój smak i aromat.

 

Koperek zawiera liczne witaminy (B1, B2, PP, C i A) oraz sole mineralne. Koperek pobudza zmysł powonienia i smaku oraz ułatwia trawienie. Reguluje również pracę nerek i łagodzi kaszel. 

 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

danusia19671

17.09.2010 20:37
Koperek służy likierów, wyrobów cukierniczych, ciast, bułeczek i budyniów

Koper

17.09.2010 19:11
Lubię koperek :)

pacpaw

17.09.2010 18:29
przed posypaiem dobrze jest koperek potrzec w palcach. Wtedy ujawniaja sie olejki eteryczne i roznosci przyjemny zapach :)
prymat