Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezon na domowe wypieki wytrawne

Pomimo, że w sklepach dostępne są „gotowce”, piekarnie wabią zapachami, a sklepowe półki zachęcają do wybrania gotowego ciasta do pizzy, kruchego czy francuskiego, to zawsze najlepiej będą smakować te własnoręcznie przyrządzone. 

Na regularne pieczenie domowe chleba, powiedzmy to sobie szczerze, większość z nas nie ma dziś czasu. Niemniej zapach domowych wypieków nie ma sobie równych. Dziś proponujemy pomysły na domowe wypieki nie tylko smaczne, ale też prostsze i szybsze w przygotowaniu niż chleb.

Włoskie pizze, foccacia, calzone i ciabatty podbiły polskie podniebienia. Znamy też już hinduski naan, meksykańską tortillę, bliskowschodni lawash i pitę czy rosyjskie bliny. Choć i my na nowo doceniamy nasze rodzime pyszności – podpłomyki, moskole, cebularze….

Wystarczy ciekawy pomysł, trochę mąki, wody, tłuszczu i drożdży. Do tego cebula, oliwki czy pomidory, trochę aromatycznych ziół i przypraw….Tak prosto wyczarować szybki lunch czy smakowitą kolację.

Choć pieczywo ma ostatnio coraz słabszy PR – że tuczące, że gluten… Ale jednak węglowodany są potrzebne, dlatego też można je redukować, a nie eliminować.

Domowym wypiekom sprzyja także ruch slow food, który stawia nacisk na czerpanie przyjemności z jedzenia i jego przyrządzania, wysoka jakość produktów oraz świadomość kulinarna. Choć u podstaw leży protest przeciwko fast foodom, a ruch określany jest mianem frakcji alterglobalistów i ekogastronomii, to finalnie wygrywają nasze kubki smakowe. Z tęsknoty za dobrym jedzeniem jak u mamy czy u babci i zgodnie z panującą moda na zdrowe odżywianie wracają do łask domowe wypieki. A my w tym chcemy pomóc. Oto kilka przepisów:

 

Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym

 

Sezon na domowe wypieki wytrawne

 

Składniki dla 4 osób:

Ciasto drożdżowe:

350g mąki

15 g drożdzy świeżych

20g smalcu wieprzowego

250 ml letniej wody

Oliwa do posmarowania ciasta

Sól

Farsz:

100 g boczku wędzonego parzonego, pokrojonego w kostkę o boku 0,5 cm

100 g mortadeli pokrojonej w kostkę o boku 0,5 cm

1 obrana cebula

100 g sera mozarella pokrojonego w kostkę o boku 0,5 cm

20g rodzynek

20g tartego parmezanu lub innego twardego sera

1 jajko

1 opakownie Natki pietruszki Prymat

1 opakowanie Bazylii Prymat

1 papryka czerwona

Sól morska Prymat

Sos koperkowo-czosnkowy Prymat

Pieprz mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy, formujemy wgłębienie rozkruszamy drożdze, dodajemy tłuszcz i sól oraz wodę i wyrabiamy rękami na stolnicy. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki namaczamy w małej ilości ciepłej wody.

Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na małej ilości tłuszczu. Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojony boczek, mortadelę oraz mozarellę .Wszystko razem mieszamy dodajemy odciśnięte rodzynki parmezan tarty, jajko drobno pokrojoną czerwoną paprykę oraz bazylię i natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem dokładnie wymieszać.

Gotowe ciasto zagnieść powtórnie po wyrośnięciu rękami następnie rozwałkować na placek grubości około 3 mm. Wierzch posmarować oliwą i na połowę placka wyłożyć gotowy doprawiony farsz. Złożyć w pół i przykryć cały farsz, zagnieść brzegi a wierzch posmarować delikatnie dobrą oliwą.

 

Moskol

Sezon na domowe wypieki wytrawne 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 łyżka soli

1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka

½ kg mąki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować i zemleć lub dobrze utłuc. Dodać maślankę lub kwaśne mleko oraz mąkę. Wyrobić ciasto na stolnicy, rozwałkować, formować owalne placki grubości 1 cm. Piec na blasze w kuchni opalanej drewnem. Podawać z boczkiem, masłem albo bryndzą.

 

Obecnie moskala pieką gospodynie w piekarniku, w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, a następnie kroją na porcje.

Piec w rozgrzanym do 220°C piekarniku następnie zmniejszyć do 180°C i piec około 15-20 min. w zależności jak gruby jest nasz pieróg. Podawać bezpośrednio po upieczeniu najlepiej z sosem.

 

Mini pizze

Sezon na domowe wypieki wytrawne

 

Składniki na 4 mini pizze:

300 g mąki do pizzy najlepiej specjalnej włoskiej

¾ szklanki wody

20 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

2 łyżki oliwy z oliwek

Szczypta soli gruboziarnistej Prymat

200 g passaty pomidorowej

200 g sera mozarella żółtego

200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej

4 plastry szynki np. konserwowej

100 g podduszonych i przesmażonych pieczarek

4 plastry ananasa

Przyprawa do pizzy Prymat

Bazylia Prymat

Oregano Prymat

 

Sposób przygotowania:

Przygotować wszystkie składniki. Przygotowujemy rozczyn – w miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i połowę wody(letniej) a następnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną się pienić. Do misy przesypujemy mąkę, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn, oliwę z oliwek, szczyptę soli  i resztę wody – wedle potrzeby. Łączymy składniki za pomocą blendera po czym przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy ciasto ręcznie aż będzie miękkie i nie będzie kleić się do rąk. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Blachę smarujemy oliwą, dzielimy ciasto na 4 części i z każdego z nich formujemy koła. Przykrywamy placki ściereczką i dostawiamy po podrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Gotowe i wyrośnięte placki pizzy smarujemy passatą pomidorową i posypujemy przyprawą do pizzy, bazylią i oregano. Każdą pizzę posypujemy serem, następnie układamy dodatki – na 2 pizzach fasolkę, pieczarki i szynkę, na 2 pozostałych pieczarki, ananasa i szynkę. Posypujemy resztą sera i ponownie bazylią. Blaszkę z pizzami wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika na ok. 10 minut. Podajemy gorące.

 

Cebularz z pieczarkami i czarnuszką

 Sezon na domowe wypieki wytrawne

 

Składniki dla 4 osób:

Ciasto drożdżowe:

500g mąka pszenna do ciast drożdżowych typ 550

100 g masło extra 82 % tł.

150 g ciepłego mleka o temp. 37°C

25 g drożdże świeże

3 jajka

50g cukier kryształ

Sól Prymat

10 g czarnuszka

 

Farsz:

3 cebule

100 g pieczarek

2 łyżki masła

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Do ciepłego mleka wkładamy drożdże cukier oraz sól. Mieszamy odstawiamy na 5 min. w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę mieszamy z czarnuszką. Jajka miksujemy blenderem na jednolitą masę dodajemy miękkie masło i mieszamy z drożdżami. Całość mieszamy razem –wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około. 30 min.

 

Farsz:

Przygotowujemy nadzienie - cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Pieczarki siekamy na drobne plasterki i podobnie jak cebulę dusimy na patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy bułeczki o średnicy 10 cm, które delikatnie rozpłaszczamy i przekładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą z oliwek. Pozostawiamy na ok. 15 minut pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Od czasu do czasu zraszając wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200°C . Na wyrośnięte bułeczki kładziemy łyżeczkę pieczarek i 3 łyżki cebuli, posypujemy pieprzem. Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku z termo obiegiem.

 

eliza135 22.10.2014 19:37
same pyszności warte wyprubowania
Lucan 17.10.2014 15:58
Moskale wypróbuję na pewno. Tak sobię myślę nad zamianą mąki przennej na ryżową.. która nie posiada glutenu.
bietka 13.10.2014 19:27
ale pyszności, warto wypróbować te przepisy, ja na pewno wypróbuję Cebularze z pieczarkami i czarnuszką :)
norweska20 13.10.2014 17:44
same użyteczne przepisy..super
IwonaDD 13.10.2014 15:57
Wszystkie wyglądają przepysznie, aż wyobrażam sobie ich kuszący zapach unoszący się po domu i przywołujący domowników z pytaniem" co tak ładnie pachnie?" :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak