Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kaczki

23.07.2014
Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kaczki

Najpopularniejszym mięsem drobiowym przygotowywanym na grillu w Polsce zdecydowanie jest kurczak. To on obok kiełbasek, kaszanki i karkówki najczęściej gości na naszych stołach podczas imprez grillowych. Dzisiaj udowodnimy, że zgrillować można również kaczkę i to w całości. Oto podpowiedź, jak to zrobić. 

 

 

Krok 1

Całą kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

Krok 2

Skórkę ponakłuwać widelcem.  

Krok 3

Kaczkę przed grillowaniem można np. nadziać jabłkami i pokrojoną w plastry cebulą. Po napełnieniu farszem koniecznie trzeba ją dokładnie zszyć.  

Krok 4

Kaczkę nadziać na rożen i posmarować marynatą przygotowaną np. z miodu, soku pomarańczowego i sosu sojowego ze szczyptą chili.

Krok 5

Cała kaczka o wadze ok. 2 kg powinna być grillowana przez ok. godzinę, aż skórka będzie rumiana. 

Krok 6

Podczas pieczenia kaczkę należy kilkakrotnie posmarować marynatą, dzięki czemu za bardzo się nie spiecze.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat