Przyprawa Tygodnia - Ziele Angielskie

03.09.2010
Przyprawa Tygodnia - Ziele Angielskie

Ziele angielskie wbrew temu, co może sugerować nazwa, nie pochodzi z Anglii, lecz z Ameryki Południowej. Pierwsze ziarna pojawiły się w Europie dzięki ekipie Krzysztofa Kolumba i od razu przyprawa stała bardzo popularna w Anglii.

 

Ziele angielskie łączy w sobie smak kilku przypraw korzennych, można wyczuć w nim nuty cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Ma więc bogaty smak i aromat. 

 

Ziela angielskiego używa się przede wszystkim przy sporządzaniu wędlin, marynat, konserw i zup. Doskonałe jest również jako dodatek do mięs pieczystych  i wędzonych, podrobów, dziczyzny, dań jednogarnkowych, bulionów i ciemnych sosów. 

 

 

 

111

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

danusia19671

03.09.2010 18:21
Ziele angielskie jamajskie to kiedyś korzennik lekarski

grumko

03.09.2010 16:51
Takie ziele jamajskie, to idealnie nadaje się do sosu jerk;-)
prymat