Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Kartacze podlaskie

14.05.2014
Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Kartacze podlaskie

Kartacze zwane także cepelinami to danie bardzo popularne na Suwalszczyźnie, Podlasiu i Litwie. Nie jest ono bardzo łatwe do przygotowania, ale ma niepowtarzalny smak, więc warto je przyrządzić. Można je robić z nadzieniem mięsnym, kapustą lub grzybami. Wszystkie są równie pyszne, ale ja proponuję moją ulubioną wersję – z mięsem.

 

Krok 1 – lista składników

2 kg ziemniaków

3 duże cebule

500 g mielonej wieprzowiny

250 g mielonej wołowiny

250 g wędzonego boczku

1 jajko

1 ząbek czosnku

mąka ziemniaczana

masło klarowane

sól

pieprz

 

Krok 2

Przesmaż na patelni, na klarowanym maśle, drobno pokrojone 2 cebule i posiekany czosnek.

 

Krok 3

Wyrób w misce mielone mięsa z jajkiem, dodaj cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj.

 

Krok 4

3/4 ziemniaków zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij płyn za pomocą ściereczki lub gazy. Płyn zachowaj - na dnie pojawi się biały osad - skrobia.

 

Krok 5

Pozostałe 1/4 ziemniaków ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę lub utłucz.

 

Krok 6

Wymieszaj starte ziemniaki z ugotowanymi, dodaj skrobię. Masę wyrób dokładnie, powinna mieć konsystencję jak ciasto na kopytka. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wyrób.

 

Krok 7

Ciasto uformuj w wałek. Odkrój kawałki o dowolnej szerokości i nadziej przygotowaną wcześniej masą mięsną.

 

Krok 8

Gotowe kartacze gotuj ok. 40 min we wrzącej wodzie.

 

Krok 9

Przesmaż na złoto na patelni pokrojony w kostkę boczek i trzecią cebulę.

 

Krok 10

Ugotowane kartacze podawaj na ciepło z boczkiem i zrumienioną cebulą. Smacznego!

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

15.05.2014 16:51
Do kartaczy nie wolno dodawać mąki...
prymat