Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Orzeźwiające koktajle warzywne

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Orzeźwiające koktajle warzywne

Obfitująca w świeże warzywa wiosna to idealny czas na przygotowywanie pysznych i zdrowych koktajli warzywnych i owocowo-warzywnych. Warto wzmocnić organizm zawartymi w nich witaminami, aby nie dopadło nas wiosenne przesilenie. Zatem do dzieła i smacznego!

 

Krok 1 – koktajl z botwinki

Lista składników: 150 ml soku z buraków, 20 ml soku cytrynowego, 1 jabłko, ¼ pęczka botwinki, sól,  pieprz. Do dekoracji: liście botwinki

Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Koktajl podawać w wysokich szklankach udekorowany listkami botwinki.

 

Krok 2 – koktajl marchewkowo-selerowy z jogurtem

Lista składników: 300 g marchwi, 100 g selera, 1 jabłko, 50 ml jogurtu naturalnego, sól, Pieprz czarny mielony Prymat

Do dekoracji: ½ lub ¼ przekrojonej wzdłuż marchwi

Przygotowanie: z warzyw i jabłka wycisnąć sok, a następnie zmiksować z jogurtem. Przelać do niskich szklanek (np. do whisky) i udekorować marchewką.

 

Krok 3 – koktajl tzatziki

Lista składników: 250 g świeżych ogórków, 200 ml jogurtu naturalnego, gałązki koperku, natki  pietruszki, oregano, rozmarynu; sól, pieprz, 1 ząbek czosnku. Do dekoracji: gałązki koperku

Przygotowanie: ogórki obrać, a następnie zmiksować w blenderze z jogurtem i gałązkami przypraw, dodać sól i pieprz. Przelać do szklanek i udekorować gałązkami koperku.

 

Krok 4 - koktajl jogurtowy z marchewką, rukolą, kiwi i limonką

Składniki na 1 litr: 250 ml jogurtu naturalnego, 500 ml świeżego soku z marchewki (z sokowirówki), 100 ml soku z sałaty

rukolą, 100 ml świeżego soku z kiwi (rukolę proponujemy zmiksować w blenderze wraz z kiwi), 50 ml świeżego soku z limonki

Przygotowanie: wszystkie składniki koktajlu wymieszać przed podaniem. Podawać schłodzony.

 

Krok 5 – koktajl z ogórka i awokado

Składniki: 250 g świeżych ogórków, 1 awokado, 1 ząbek czosnku, 20 ml soku z cytryny, 60 ml soku mango. Do dekoracji: plastry ogórka

Przygotowanie: wycisnąć sok z ogórków i awokado. Zmiksować w blenderze z sokami z owoców i wyciśniętym czosnkiem. Przelać do wysokich szklanek i udekorować plastrami ogórka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak