Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

Rybę w cieście łatwo zepsuć, ale równie łatwo można przygotować z niej coś pysznego. Dzisiaj w programie Doradca Smaku proponujemy flądrę w cieście. 

Rybę będziemy kroić na cienkie kawałki, żeby nie były surowe po usmażeniu. Smażymy w głębokim oleju - dzięki temu ciasto się nie rozpuści, ani nie przypali za bardzo z jednej strony. 

Ciasto powinno być twarde, dzięki temu nie dopuści by olej wlał się do środka podczas smażenia.

 

Flądra w cieście

300g flądry

1/2 l oleju

4 łyżki mąki

2 jajka

2 łyżeczki sosu sojowego

Imbir mielony Prymat

5g sezamu

Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Papryka ostra mielona Prymat

1 cytryna

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

 

Flądrę filetujemy.

Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

W misce mieszamy mąkę i jajka, doprawiamy to solą, imbirem mielonym, gałką muszkatołową i papryką ostra. Dodajemy sos sojowy i mieszamy.

Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

 

W dużym garnku wlewamy olej i rozgrzewamy go mocno. Filety kroimy w długie cienkie paski. 

Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

Doprawiamy solą i pieprzem , opcjonalnie papryką ostrą. Tak przygotowaną flądrę obtaczamy w przygotowanym cieście...

Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

 i wkładamy na rozgrzany  olej i smażymy.

Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

Wyjmujemy z oleju i odsączamy  na ręczniku papierowym.

Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

Podajemy usmażoną flądrę na talerzu ozdobionym liśćmi sałaty z pokrojonymi cząstkami  cytryną. Posypujemy sezamem i gotowe.

Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

 

Monika-twin 11.04.2014 14:09
Rewelacyjnie wyglada i pewnie smkauje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak