Żurek czy barszcz biały?

08.04.2014
Żurek czy barszcz biały?

Nazwy żurek i barszcz biały w niektórych tradycjach oznaczają to samo - stosuje się wymiennie. Wiedzieć jednak należy, że przyrządza się je w inny sposób – żurek to zupa na bazie mąki żytniej, natomiast barszcz biały jest przygotowywany na bazie mąki pszennej. Żurkiem zwie się również po prostu zupę na bazie wywaru z boczku i kiełbasy, podawaną z jajkiem.

Co region, to inne tradycje – istnieje podobno przepis, który barszcz biały zaleca gotować podobnie jak inne przepisy, natomiast zamiast zakwasu dodaje się do zupy serwatkę z zsiadłego mleka. Z kolei na Kielecczyźnie zakwasem jest woda z kiszonych ogórków. A jak u Was przygotowuje się Żur wielkanocny?

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wiejska-chatka

11.04.2014 09:41
Żurek na mące żytniej i razowym chlebem z dużą ilością czosnku. Właśnie robię na święta. Nie ma jak własnej roboty żur.

Milka100

10.04.2014 22:00
stawiam na biały barszcz z biała kiełbasą i jajkiem

motylekgoha

10.04.2014 15:18
na 100% Żurek

Ankha

10.04.2014 13:11
U nas zdecydowanie żurek na zakwasie z mąki razowej żytniej
prymat