Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Domowa uprawa rzeżuchy

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Domowa uprawa rzeżuchy

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy. Piękna, soczyście zielona jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań, ale również wartościowym składnikiem diety i przede wszystkim ozdobą świątecznego stołu. I co ważne – jej wyhodowanie jest dziecinnie proste. 

 

Krok 1 – w czym zasadzić rzeżuchę

Kupiwszy nasiona rzeżuchy zastanów się, w czym ją posiać, bo tak naprawdę wszystko się do tego nadaje. Można ją wyhodować na talerzyku, w płaskim pojemniku kuchennym, małej doniczce, miseczce, itp. Przed Wielkanocą można zasiać ją w skorupkach jajek, będzie wówczas ozdobą naszego stołu i nawiązaniem do kulinarnej tradycji tego święta.

 

Krok 2 – hodowanie rzeżuchy

Dno naczynia wyłóż watą lub papierowym ręcznikiem i intensywnie nawilż wodą. Następnie dokładnie wysyp ziarna rzeżuchy, uważając aby nie było dziur, spryskaj wodą, postaw w jasnym ciepłym miejscu i pamiętaj o codziennym podlewaniu. Już  po ok. 7-9 dniach wyrośnie piękna rzeżucha.

 

Krok 3 – kiedy i jak ściąć

Wyrośniętą rzeżuchę, powinno się ściąć nożyczkami do 9 dnia, bo potem zakwitnie i może być gorzka w smaku. Rzeżuchę ścina się nożyczkami, i warto pamiętać, aby nie robić tego zbyt blisko korzenia, ze względu na zbierające się tam zanieczyszczenia.

 

Krok 4 – do czego używać

Rzeżucha to idealny dodatek do kanapek, sałatek, surówek, wędlin, twarożku, pasty jajecznej, masła, a także zup i sosów. Dzięki wyrazistemu smakowi, możemy zastąpić nią sól i inne przyprawy. Kiełki są też idealnym dodatkiem do żurku i innych wielkanocnych dań, a także piękną ozdobą wielkanocnego stołu i potraw.

 

Krok 5 – dzienna porcja

Zalecana porcja to 3−4 łyżeczki rzeżuchy dziennie.

 

Krok 6 – wartości odżywcze

Rzeżucha dostarcza organizmowi cennych składników: witaminy A, B1, B2, C, E, K, PP, kwas foliowy, żelazo, wapń, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor, łatwo przyswajalny jod i siarkę. Jak widzicie, rzeżucha to prawdziwa bomba energetyczna, bogata w witaminy i minerały, dzięki czemu wzmacnia organizm i wspomaga jego odporność. Rzeżucha wzmacnia włosy i paznokcie, działa odmładzająco, a przemywanie skóry sokiem z rzeżuchy pomoże w walce z trądzikiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak