Doradca Smaku II, odc. 52: Smażona wątróbka cielęca

31.03.2014
Doradca Smaku II, odc. 52: Smażona wątróbka cielęca

Czy wątróbkę solimy przed czy po smażeniu? Można ją doprawiać w dowolnym momencie - ważne, żeby nie przesmażyć mięsa, ponieważ wtedy będzie ono zbyt twarde. 

 

Smażona wątróbka cielęca

 

400g wątróbki cielęcej

100g mąki

50g masła

6 szalotek

Ogóreczki konserwowe Smak

Natka pietruszki suszona Prymat

Kolendra cała Prymat

50 ml oleju

80ml białego wina wytrawnego

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

 

Szalotkę siekamy w drobne plasterki i podsmażamy na patelni z olejem.

Po chwili dodajemy na patelnię masło i dosypujemy kolendrę , chwilę smażymy dalej, a  następnie dolewamy wino białe.

Wysypujemy na talerz mąkę i obtaczamy w niej wątróbkę. Taką obtoczoną wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem.

 

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej z masłem i na rozgrzanej patelni smażymy wątróbkę z obu stron całość w sumie 2,5 – 3 minut. Można jeszcze doprawić w trakcie smażenia odrobiną soli.

 

Usmażoną wątróbkę wykładamy na talerz,

 

resztę oleju pozostałego po jej smażeniu przelewamy na patelnię  z szalotką dodając tam jeszcze odrobinę masła i suszoną natkę  pietruszki.

 

Na koniec ponownie wkładamy wątróbkę na patelnię  z szalotką. Zmniejszamy ogień i dusimy do czasu aż szalotka będzie miękka (ok. 5 minut). Zdejmujemy z patelni. Podajemy z ogóreczkami konserwowymi.

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

29.02.2016 19:31
rewelacja, właśnie zrobiłam, bardzo smakowało każdemu, polecam :)

Granita

01.04.2014 11:25
świetny przepis i baardzo przydatne porady;uwielbiam ten program.-jego konwencję, konkret, czas trwania,przepisy, no i pozbawionego zbędnej, sztucznej celebrycji, skromnego i uroczego Prowadzącego.
prymat