Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tutorial po serwisie

Tutorial po serwisie

Przedstawiamy Poradnik, jak poruszać się po serwisie, jak dodawać w nim przepisy, zdobywać punkty i nagrody. Zapoznaj się z Tutorialem i aktywnie uczestnicz w życiu społeczności serwisu Doradca Smaku.

Jak dodawać przepisy w nowym serwisie? To proste!

Zobacz, jak dodać przepis w 4 krokach.

1. Wprowadź tytuł, zdjęcie główne oraz podstawowe informacje dotyczące Twojego przepisu, takie jak m.in. kaloryczność, trudność przygotowania, sposób przygotowania, rodzaj kuchni, itp. Dzięki temu inni użytkownicy będą mogli wyszukać Twój przepis poprzez wybór interesujących kryteriów. Po uzupełnieniu sekcji przejdź do następnego kroku.

 

Tutorial po serwisie

 

2. Wpisz składniki przepisu. Każdy składnik wpisuj w osobnym wierszu. Oprócz Nazwy składnika określ również jego Ilość i Jednostkę. Gdy zaczniesz wpisywać składnik, pokaże się rozwijana lista z podpowiedziami do wyboru. Konieczne jest wybieranie składników spośród tych proponowanych na rozwijanej liście. Jeżeli wpiszesz składnik ręcznie, a nie wybierzesz z listy - pokaże się przy nim wykrzyknik (!). Oznacza to, że Administrator zostanie poinformowany, aby dodać ten składnik do bazy składników. Prosimy dokończyć wówczas uzupełnianie przepisu, lecz na jego publikację będziesz musiał poczekać na akceptację tego składnika przez Administratora.

Dodatkowo możesz dzielić składniki w przepisie na Grupy, np. Marynata, Masa, Sos. Składniki, które wpisujesz na ogólnej liście nie wchodzą w skład żadnej grupy. Po dodaniu nowej grupy i uzupełnieniu jej o składniki będzie ona widoczna w widoku przepisu na stronie

 

Tutorial po serwisie

 

3. Dodaj opis przygotowania. Jeżeli  chcesz dodać przepis krok po kroku kliknij w Dodaj kolejny etap i obowiązkowo dodaj zdjęcie do kroku. Uwaga: Minimalna wielkość zdjęcia to 800x600 pikseli, a maksymalna waga to 3 MB. Chcąc dodać kolejne kroki, postępuj tak samo. Liczba kroków nie jest ograniczona.

Opcjonalnie możesz dodać również Poradę do całego przepisu. 

Zachęcamy do ich dodawania – może dotyczyć tego konkretnego przepisu bądź ogólnie przyrządzania głównego składnika potrawy – np. wieprzowiny bądź warzyw. Dzięki temu podzielisz się z innymi swoimi trikami i pomysłami. Inni użytkownicy na pewno to docenią!

 

Tutorial po serwisie

 

4. Jeżeli chcesz dodać do przepisu dodatkowe zdjęcia skorzystaj z możliwości stworzenia Galerii przepisu. Po akceptacji warunków publikacji przepisu w naszym serwisie możesz kliknąć Opublikuj. Na Twoje konto automatycznie zostaną dodane punkty z przepis.

 

Księga Przepisów vs. Lista Przepisów

Pozwala na zgromadzenie w jednym miejscu interesujących przepisów z całego portalu, zarówno dodanych przez użytkownika, który założył swoją księgę jak i jego ulubionych (innych użytkowników).

 

Tutorial po serwisie

 

Użytkownik korzystając z księgi przepisów może:

  • Właściciel może usuwać przepisy z księgi
  • Każdy użytkownik może wygenerować daną księgę w formie książki do druku

Odnośnik do księgi przepisów znajduje się w „Profilu użytkownika”, natomiast „dodawanie do księgi” znajduje się na każdym widoku przepisu.

Do księgi przepisów można będzie dodać każdy rodzaj przepisu oprócz prywatnych lub roboczych.

 

Tutorial po serwisie

 

Użytkownik może skorzystać z dotychczasowej listy stworzonych przepisów poprzez wejście w „Listę przepisów”.

Przepisy można dodawać do ulubionych poprzez kliknięcie w odpowiednią ikonę - W widoku przepisu będzie znajdować się przycisk Dodaj do księgi. Po jego kliknięciu przepis zostaje dodany do „księgi przepisów” użytkownika.

By usunąć przepis z księgi należy kliknąć odpowiedni button w przepisie widniejącym już w księdze.

 

Tutorial po serwisie

Zostań BLOGEREM

Możesz także dzielić się wiedzą z dziedziny kulinariów na łamach własnego bloga. Regularnie umieszczając wpisy o walorach merytorycznych i estetycznych możesz powalczyć o tytuł Blogera Miesiąca. 

DODAWAJ VIDEO! - Do każdego przepisu możesz dodać video i pokazać innym, jak gotujesz lub opowiedzieć, co dla Ciebie w kuchni jest ważne.

Tytuły w Serwisie

Tytuły czyli odznaki zdobywa się za wykonanie wyznaczonych zadań. Wystarczy dodawać przepisy i przestrzegać określonych zasad, by zdobyć Tytuły, którymi są: Pogromca kalorii, Kucharz dla maluchów, Mistrz Wirtualnej Szkoły Gotowania, Kulinarny obieżyświat, Grill-man, Maryniarz, Kulinarny paparazzi, Boschman, SMAKosz oraz Koneser Prymat.

Szczegóły znajdują się TUTAJ.

Jak można otrzymać Tytuły?

Aby otrzymać tytuł wystarczy stosować się do określonych zasad szczegółowo opisanych w sekcji Tytuły.

 

Gdzie można znaleźć Tytuły?

Aby zapoznać się z nimi wystarczy wejść na swój profil oraz kliknąć w złoty order „Tytuły”. Po wejściu w tę sekcję na bieżąco możesz monitorować stan swoich odznak. Zdobyte przez Ciebie Tytuły podświetlają się na złoty kolor. Nieaktywne pozostają w tonacji szarych barw. Jeśli chcesz sprawdzić stan Tytułów innych użytkowników postępujesz tak samo. Wchodzisz na profil danego użytkownika i wybierasz złotą ikonkę „Tytuły”.

 

Tutorial po serwisie

 

 

Specjalne Tytuły za aktywność w serwisie:

Wśród wszystkich Doradców Smaku jury co miesiąc wybiera osoby, które najbardziej aktywnie uczestniczyły w życiu serwisu.

Zostań Doradcą Miesiąca, Doradcą Mistrza Sowy lub Blogerem Miesiąca.

 

Kuchcik gotuje 08.10.2016 18:30
Trzeba napisać do Doradcy wiadomość np. na fb i podać swoją nazwę konta na stronie Doradcy i nazwę swego konta na fb, wtedy będą dodane punkty :)
karolaaa 24.08.2016 11:33
testy są super!
Diana Rusiłowicz 29.06.2016 16:44
Dlaczego nie doliczono mi punktów za dołączenie do Doradcy np. na fb?
Agiatis 06.11.2014 08:38
Witam, czy jest możliwe abym mogła zerknąć ( wcześniej tak było) kto dodał i gdzie komentarz, nie mogę tego odnaleźć w tym momencie ;(
Kasiaaa 23.06.2014 15:46
Jak można edytować przepis??? Niestety źle mi się dodał ;/
Smaczna_B 24.04.2014 18:21
Mistrz Wirtualnej Szkoły Gotowania-gdzie mam to znależć , bo chcę rozwiązać testy?
Doradca Smaku 04.04.2014 17:21
@Marzena34 Księga jest z założenia czymś innym niż cała lista przepisów, polecamy dodać tam przepisy, które szczególnie chcesz wyeksponować, które mogą stanowić rodzaj Twojego kulinarnego portfolio. Dlatego też przepisy do Księgi przenosimy pojedynczo.
Doradca Smaku 04.04.2014 17:19
@misia 53 Pracujemy nad poprawą wyświetlania Historii.
Doradca Smaku 04.04.2014 17:18
@BeataJ Na razie nie przewidujemy zmiany miejsca logowania. Zapewniamy, że codziennie są przez nas dodawane przepisy i lista rozwijana działa bez zarzutu (w przypadku potrzeby doprecyzowania tej kwestii - prosimy o kontakt na nasz e-mail). Nie będzie potrzeby ponownego zdawania testów-pracujemy nad przyznaniem odznak osobom, które wypełniły testy w poprzedniej wersji serwisu.
Marzena34 04.04.2014 09:50
czy mogę cała listę przepisów przenieść do księgi czy na każdy przepis muszę osobno wchodzić?
misia53 02.04.2014 23:27
Po kliknięciu na" historię nagród " wyskakuje" historia punktów"
BeataJ 01.04.2014 14:20
A i co z mistrzem wirtualnej szkoły gotowaniea - trzeba ponownie zdawać testy, czy zaciągnie się z poprzedniego??
BeataJ 01.04.2014 14:19
Logowanie-nie może byćna wierzchu jak było poprzednio?? a co do dodawania składników nie zgodzę się-dwa razy próbowałam coś dodac i dwa razy nie wyświetlała mi się żadna lista rozwijalna, jak narazie nie próbuję, może zacznie to jakoś działać.
Doradca Smaku 01.04.2014 12:00
@BeataJ - Otrzymacie dostęp do powiadomień. Rozszerzymy również liczbę pytań w widoku profilu. Pracujemy też nad wyciągnięciem informacji o wiadomości u góry, natomiast ciągłe zapytania do bazy obciążają stronę główną po zalogowaniu, więc serwis może zwalniać. Spróbujemy to obejść. Będzie historia nagród. Co masz na myśli mówiąc o lepszym logowaniu? Co jest nie tak z tym? Jeśli chodzi o dodawanie przepisów, uważamy, że to kwestia przyzwyczajenia - dodaliśmy już w tym serwisie setki przepisów, więc nie jest tak źle :) Wybór z listy jest łatwiejszy niż poprzednio, ponieważ wchodzą wszystkie składniki. Jak inaczej widziałabyś rozwiązanie kwestii składników? Składniki muszą być zdefiniowane, ponieważ potrzebujemy ich do takich funkcjonalności jak lodówka czy smakomierz, oraz wiele innych. Zapewniamy, że system wpływa na wiele funkcji serwisu i nie został wdrożony bez przyczyny :)
Doradca Smaku 01.04.2014 11:28
@Alex M - w zamyśle plusy w odpowiedziach miały pokazywać i wybierać najlepsze odpowiedzi. Niestety użytkownicy punktują osobę, nie zaś najlepszą odpowiedź, tak więc prawdopodobnie zmienimy system. Wprowadzimy numerek do wpisywania strony.
Doradca Smaku 01.04.2014 11:25
@Alex M, tak jak napisaliśmy - pracujemy nad powiadomieniami. Jeden przepis może kandydować do kilku Tytułów, ale będzie zwracać uwagę na nadużycia jeśli w przepisach pojawią się błędne oznaczenia. Jeszcze nie ma licznika, ale będzie powstawał. Oficjalna punktacja jest umieszczona w zakładce "Tabela punktów". Tutorial służy wyjaśnieniu działania poszczególnych funkcji w serwisie.
Doradca Smaku 01.04.2014 11:23
@caralajna, zazwyczaj na maila odpowiadamy w tym samym dniu bądź na drugi dzień. Twój mail był sugestią, dlatego też nie kontaktowaliśmy się w tej sprawie. Jak zauważysz, poprzednie Twoje maila otrzymywały odpowiedź w tym samym dniu, bądź na drugi dzień. Potwierdzamy, że papryczki odzyskały swą dawną liczbę . Nie przywrócimy punktów, o których wspominasz, ponieważ spotykaliśmy się z licznymi nadużyciami. Użytkownicy mogą bawić się w ten sposób bez punktów ;) Wiadomości dochodzą u nas w tym samym momencie - jeśli zauważasz taki błąd, prosimy o podanie szczegółów - przeglądarki, użytkowników oraz czasu opóźnienia, sprawdzimy to w logach serwisu. Jeden przepis może kandydować do kilku Tytułów.
Doradca Smaku 01.04.2014 11:09
@Anna133 przepisy będą wyświetlać się od najnowszych. Spróbujemy przywrócić zapamiętywanie danych do logowania.
caralajna 01.04.2014 10:16
może plusowych punków za komentarze nie ma, bo samemu można je sobie dawać, ha ha
Beatris 01.04.2014 10:00
Bardzo dziękuję:) Przed chwilą sprawdzałam i punktów za ten przepis dalej nie mam... Czekam więc na weryfikację:)
Doradca Smaku 01.04.2014 09:46
@Beatris, punkty za przepisy do akceptacji będą naliczane po akceptacji przepisu. Jeśli chodzi o przepis, który dodałaś - powinnaś otrzymać punkty w momencie akceptacji. Zweryfikujemy to.
BeataJ 31.03.2014 21:56
Dalsze pytania i te na które nie bylo odpowiedzi...co z zakładką pytania na profilu?? będą wyświetlały się wszystkie pytani jakie zadałam, bo ciągle mam tylko 6 pierwszych...wrócą powiadomienia??...będą jakoś lepiej widoczne??jakies lepsze powiadomienie o otrzymanej wiadomości?(teraz to zupełnie niewidoczne, że się jakąś dostało)...Historia nagród będzie się pojawiała, czy nadal będzie przekierowanie do historii punktów??... Czy logowanie będzie jakieś lepsze?? poprzedni układ był dużo lepszy...wszystko bylo widoczne i na wierzchu...teraz to wszystko poukrywaliście i trzeba się naklikać...mnie się podoba, że dodaliście sposób przygotowania i grupowanie składników, jeśli chodzi o wartości odżywcze to uważam to za zbędny dodatek, ale wybór z listy rozwijalnej jest denerwujący i czasochłonny...podsumowując webmasterzy nie bardzo się spisali przy "udoskonalaniu" tej strony
Alex_M 31.03.2014 21:21
przypomniało mi się jeszcze... po co odpowiedzi w pytaniach się sortują wg ilości plusów?? czasami użytkownicy prowadzą wymianę zdań, a teraz ot jest rozwalone :/ wiem jaki był zamysł (że najbardziej wartościowe u góry) ale niestety nie zdaje to wg mnie egzaminu... wolę po staremu. kolejna rzecz... wchodzę w księgę użytkownika, który ma 1000przepisów. chce iść na stronę 26... i na prawdę nie chce mi się po kolei klikać na numerki... chcę aby było to okienko do wpisywania numeru strony.
Alex_M 31.03.2014 21:09
ponawiając pytania koleżanek, kiedy będą powiadomienia? po drugie "czy jeden przepis może kandydować do kilku tytułów?", po trzecie gdzie będzie widać ile przepisów w której kategorii mamy już dodane? po czwarte, czemu TUTAJ nie jest napisane oficjalnie, że wyrzuciliście smaczne i plusy za komentarze?? tyle się czekało na ten tutorial a za bardzo pomocny to on nie jest.....
caralajna 31.03.2014 16:41
@Noruas, czasem lepiej nie wiedzieć, szkoda nerwów na coś na co wpływu nie mamy ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak