Sezon II, odc. 27: Spaghetti carbonara

19.02.2014
Sezon II, odc. 27: Spaghetti carbonara

Tradycyjny sos do spaghetti carbonara przyrządzany jest z użyciem jaj oraz sera. Przez lata przepis ewaluował i niektórzy przygotowują go np. na bazie śmietany. Michel Moran w dzisiejszym odcinku zdradza sekret doskonałego smaku tego dnia. Tkwi on w w starannie dobranych składnikach, takich jak:

- pancetta - włoski, suszony boczek, miesiącami dojrzewa w aromatycznych przyprawach,

- pecorino - ser z mleka owczego, pochodzi z właskiego Lacjum, w zależności od czasu dojrzewania może być miękki lub twardy,

- parmezan - twardy ser z mleka krowiego, charakteryzuje się intensywnym smakiem, wytwarzany jest przede wszystkim we włoskiej Parmie.

 

Kluczowym elementem przyrządzenia spaghetti carbonara jest odpowiednie ugotowanie i przyprawienie makaronu. Nie może być on rozgotowany, dlatego polecamy zachować proporacje 100 g spaghetti: 1 l wody: 10 g soli.

 

 

Aby zobaczyć przepis kliknij TUTAJ

 

10

Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"

 

11

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat