Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezon II, odc.21: Pizza po francusku

Sezon II, odc.21: Pizza po francusku

 

 

Jak się okazuje pizza nie musi być robiona wyłącznie na włoski sposób. Możemy ją również przygotować po francusku. Będzie nam do tego potrzebne oczywiście ciasto francuskie – dla zabieganych polecamy wykorzystać jego gotową wersję.

Sekretem dzisiejszej „Pizzy po francusku” będą między innymi filety anchois. Otrzymywane są one z sardeli pływających w wodach Oceanu Atlantyckiego, Morza Śródziemnego i Czarnego. Co ciekawe, dokonując zakupu warto zwrócić uwagę na to czy anchois są zrobione z sardeli, gdyż często zastępowane są szprotkami.

Warto wiedzieć, że anchois powstaje w procesie liczącym kilka miesięcy, podczas których sardele są zasypywane solą. Dopiero po tym czasie nabierają pełnej dojrzałości. Z racji swojego niezwykle słonego smaku używamy ich najczęściej jako dodatek do potraw. Dodane do farszu rybnego i mięsnego nadadzą niezwykle wyrazistego smaku potrawie. Świetnie dopełniają również smak wszelkim makaronom, kanapkom, sałatkom, a także pizzom.

Czy wiesz, że anchois możemy zastąpić w potrawie koreczkami helskimi.

 

Aby zobaczyć przepis kliknij TUTAJ

 

15

"Pizza po francusku"

 

11

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak