Przyprawa tygodnia - Grubo mielony czarny pieprz indyjski

13.08.2010
Przyprawa tygodnia - Grubo mielony czarny pieprz indyjski

Pieprz ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie, a grubo mielony jest bardziej aromatyczny i wyczuwalny w potrawach. Dodaję go w zasadzie do każdej przygotowywanej potrawy. Doskonale komponuje się z różnymi mięsami (wołowiną, jagnięciną, wieprzowiną) i rybami. Do także idealny dodatek do zup, którym nadaje smaku i aromatu. Nie wyobrażam sobie również zimnych i gorących sosów oraz marynat  bez dodatku pieprzu. Reasumując – pieprz jest dobrym dodatkiem do każdego dania.

Aby pogłębić smak i aromat  pieprzu, wrzucam go na mocno rozgrzaną patelnię, podlewam alkoholem i flambiruję, a dopiero potem dodaję pozostałe składniki sosu. Uwielbiam również steki i carpaccio oprószone grubo mielonym czarnym pieprzem.

 

Pieprz ma także wiele walorów zdrowotnych – zawiera dużo błonnika, wspomaga proces trawienia, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Olejki eteryczne, które zawiera są działają rozgrzewająco i są skuteczne w leczeniu przeziębień.  

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aida

17.08.2010 08:53
uwielbiam pieprz świeżo mielony! i tak jak kiedyś byłam przeciwnikiem teraz...normalnie założe fan klub :)

Margo1

15.08.2010 12:06
czasmi pieprzę,ale ale za pieprzem nie przepadam

ben-ka

13.08.2010 17:11
To prawda bez pieprzu i ja nie wyobrażam sobie smacznych potraw tym bardziej,że lepiej używać pieprzu niz soli.
prymat