Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym

Odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym

Z masłem czosnkowym w foremkach
1 puszka ślimaków,
3-4 ząbki czosnku,
2 szalotki,
150 g masła,
Świeża natka pietruszki.
 
Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami
1 puszka ślimaków,
3-4 ząbki czosnku,
2 szalotki,
150 g masła,
Świeża natka pietruszki,
Pomidory suszone,
220 ml śmietany,
100 ml białego wina,
Kminek mielony Prymat,
Pieprz cytrynowy Prymat,
Olej,
Do smaku: sól, Pieprz czarny mielony Prymat.

 

1

Ślimaki odcedzamy na sitku, a następnie płuczemy. Czosnek kroimy w małe kawałeczki.

 

2

Jedną szalotkę siekamy,

 

3

...a następnie razem czosnkiem wrzucamy do blendera i blendujemy.

 

3

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz część masła i dokładnie blendujemy.

 

4

Masło czosnkowe wykładamy do miseczki, w której jest reszta zwykłego masła i mieszamy ręcznie doprawiając solą, pieprzem i kminkiem mielonym.

 

5

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną szalotkę, a następnie dorzucamy odcedzone i opłukane ślimaki. Smażymy 3-5 minut przyprawiając solą i pieprzem.

 

 

Ślimaki z masłem czosnkowym

 

6

Po tym czasie zdejmujemy ślimaki i czekamy aż trochę ostygną.

 

7

Następnie bierzemy formę (po 6 dołeczków) i do każdego wkładamy ślimaka.

 

9

Następnie na każdego ślimaka nakładamy masło.

 

8

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy do czasu aż masło się rozpuści i zacznie bulgotać (ok. 10 minut).

 

 

10

Po tym czasie wyjmujemy z ślimaki z piekarnika i ustawiamy formę na talerzu. Bon apetit!

 

Ślimaki z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami

 

11

Do ślimaków na patelnię wlewamy białe wino

 

12

oraz kilka łyżek śmietany.

 

13

Do tak rozgrzanego sosu dodajemy powoli masło czosnkowe delikatnie mieszając.

 

14

Przyprawiamy pieprzem cytrynowym. Zdejmujemy z ognia (nie dopuszczamy do zagotowania się sosu) i pozwalamy potrawie „dojść”. 

 

14

Suszone pomidory wyjmujemy ze słoika, osuszamy z oleju ręcznikiem papierowym.

 

15

Ślimaki z patelni układamy na talerzu, polewamy sosem, na wierzch kładziemy kilka suszonych pomidorów.

 

16

Bon apetit!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak