Składniki na 2 porcje:
600 – 700 g polędwicy wieprzowej,
300 g parzonych kasztanów jadalnych,
20 ml wody,
100 ml miodu,
4 świeże śliwki,
1 cebula,
Tymianek Prymat,
Liść laurowy Prymat,
Kolendra cała Prymat,
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat,
50 ml octu balsamicznego,
60 ml białego wina,
Chrzan tarty Smak,
do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat.
Polędwicę kroimy na dwa kawałki.
Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz przyprawą do pieczeni z obu stron.
Polędwice obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na tę samą patelnię, na której obsmażaliśmy polędwicę.
Śliwki kroimy w ćwiartki...
...i wrzucamy na patelnię do cebuli.
Dodajemy również uprzednio obrane i sparzone kasztany jadalne.
Całość podsmażamy kilka minut.
Następnie dodajemy odrobinę białego wina i pozwalamy odparować do połowy objętości.
Teraz dolewamy octu balsamicznego i ponownie pozwalamy odparować sosowi do połowy objętości.
Przyprawiamy kolendrą, tymiankiem i liściem laurowym. Dolewamy miód i mieszamy. Po chwili dolewamy wodę by miód się nie przypalał.
Do tak powstałego sosu na patelni ponownie wkładamy polędwicę. Podsmażamy z obu stron aż się zarumieni.
Następnie wykładamy ją ponownie do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z patelni...
...i wkładamy do piekarnika ustawionego na ok. 180 -190 stopni na ok. 13 minut.
Po tym czasie mięso wykładamy na talerze i kroimy w plastry. Cały sos z naczynia żaroodpornego wylewamy z powrotem na patelnię żeby odparował i zgęstniał.
Następnie polewamy nim plastry polędwicy. Polędwicę ze śliwkami i kasztanami podajemy z chrzanem. Bon apetit!