Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odc. 37: Kapusta faszerowana

Odc. 37: Kapusta faszerowana

Składniki dla 2 osób:
1 kapusta włoska
150 g mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem boczku
150 g mięsa cielęcego
1 marchewka
1 por
Natka pietruszki
4 pomidory
1 cebula
1 czosnek
2 jajka
3 łyżki Bułki tartej Prymat
Musztarda rosyjska Prymat
1 kostka Rosół warzywny Kucharek
Kminek cały Prymat
Tymianek Prymat
Liść laurowy Prymat
Szczypta cukru
Olej do smażenia
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

2

Z kapusty włoskiej wybieramy największe liście.

 

3

Do mocno osolonej wrzącej wody wkładamy liście na ok. 2 minuty. Po tym czasie wkładamy je do naczynia z bardzo zimną wodą. Dzięki temu podczas pieczenia zachowają świeży zielony kolor.

 

4 

Następnie przygotowujemy farsz. Do miski wkładamy mięso cielęce oraz mięso wieprzowe z odrobiną boczku.

 

4

Przyprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem i wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko.

 

5

Wszystko mieszamy.

 

6

Dodajemy poszatkowany ząbek czosnku, a całość posypujemy kilkoma szczyptami bułki tartej i ponownie mieszamy.

 

7

By przygotować wywar warzywny marchewkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Tak samo kroimy pora oraz cebulę,

 

8

...szatkujemy natkę pietruszki i wyciskamy lub kroimy w drobną kostkę ząbek czosnku.

 

7

Do garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy wszystkie składniki. Podsmażamy przez ok. 2,5 minuty

 

8

...i po tym czasie zalewamy zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy kostkę warzywną i pozostawiamy całość do zagotowania.

 

9

Przygotowane wcześniej liście kapusty faszerujemy mięsem,

 

9

zawijamy w saszetki i nadajemy formę. By kapusta nie rozpadła się w trakcie pieczenia możemy obwiązać saszetki sznurkiem. 

 

11

Faszerowaną kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wywarem warzywnym.

 

12

Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze ok. 160 – 180 stopni przez nieco ponad pół godziny.

 

13

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni podsmażamy cienkie piórka cebuli, a po chwili dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory.

 

14

Doprawiamy tymiankiem, liściem laurowym, solą, pieprzem i odrobiną cukru.

 

15

Z faszerowanych kapust zdejmujemy sznurek i układamy je w gorącym sosie pomidorowym na patelni pokrywając je sosem również od góry.

 

17

Gdy całość się zagrzeje, danie wykładamy na talerz i podajemy z musztardą. Bon apetit!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak