Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry

Odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry

Składniki:

2 piersi z kurczaka
200 g ryżu jaśminowego
1 cebula
2 plastry ananasa
1 jabłko
Garstka rodzynek
Olej
Świeża mięta
Papryka ostra Prymat
Pieprz kolorowy Prymat
Przyprawa Curry Prymat
Liść laurowy Prymat
Tymianek Prymat
Kostka Rosół z kury Kucharek
400 ml wody
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
SOS:
1 cebula
1 jabłko
1 plaster ananasa
Olej do smażenia
Białe wino wytrawne
125 ml śmietany 36%
masło

 

1

Cebulę...

 

2

i ananasa siekamy w drobne kawałeczki.

 

3

Jabłko dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i  kroimy w drobną kosteczkę. Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą żeby się namoczyły.

 

4

Do garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, ananasa i jabłko

 

5

Po chwili wsypujemy do garnka ryż

 

7

i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy szczyptą tymianku, jednym listkiem laurowym i szczyptą curry.

 

8

Do podsmażonego ryżu wlewamy osoloną wodę, dodajemy kostkę rosołową, mieszamy i czekamy aż się zagotuje.  Gdy ryż zaczyna się gotować, przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po około 15 – 20 minutach gdy ryż będzie miękki wyciągamy garnek z piekarnika i dokładnie mieszamy.

 

9

W tym czasie przygotowujemy kurczaka i sos. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie plastry...

 

11

i przyprawiamy solą oraz ostrą mieloną papryką Prymat.

 

12

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy plastry kurczaka z obu stron.

 

14

Następnie przygotowujemy sos. Cebulę, ananasa i jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię na której smażyliśmy kurczaka wrzucamy pokrojone składniki i smażymy. Wszystko zalewamy odrobiną białego wytrawnego wina i pozwalamy odparować.

 

13

Sos doprawiamy szczyptą curry i mieloną ostrą papryką.

 

15

Na końcu dolewamy śmietanę, mieszamy i po ok. 1 minucie sos jest gotowy.

 

16

Zdejmujemy patelnię z ognia i do sosu dodajemy kurczaka, żeby się chwilę w nim poddusił.

 

17

Wyjmujemy ryż z piekarnika i dodajemy odrobinę masła.

 

17

Dorzucamy rodzynki i mieszamy.

 

18

Kurczaka polanego sosem podajemy na talerzu przyozdobionym listkiem mięty. Ryż przesypujemy do miseczki i oba dania podajemy razem. Bon apetit!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak