Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odc. 3. Dorsz zapiekany pod serem gruyere

Odc. 3. Dorsz zapiekany pod serem gruyere

Jeśli macie ochotę na rybę, ale przygotowaną inaczej niż zwykle, to mamy dla Was wspaniałą podpowiedź. Dorsz zapiekany pod serem gruyere - to znakomite danie, którego przygotowanie nie potrwa długo, a efekt będzie wyśmienity. Zapraszamy i życzymy smacznego!

 

1

 

Składniki:

dla 2 osób

300 g filetu z dorsza
100 ml śmietany
1 litr wody
½ litra mleka
300 g ugotowanych ziemniaków
2 ząbki czosnku
100 g sera gruyere  
oliwa z oliwek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska Prymat


Sposób przygotowania: 

Dorsza wymoczyć 15 minut w wodzie, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Rybę wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem mleka, po to aby dorsz pozostał biały i gotujemy 2-3 minuty. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy w miseczce za pomocą widelca. Ryba i ziemniaki powinny być w ilości pół na pół, Następnie do ziemniaków dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, posiekany czosnek i mieszamy. W międzyczasie smarujemy oliwą z oliwek foremki do zapiekania. Odcedzamy dorsza i powoli łączymy rybę z ziemniakami. Następnie dodajemy dwie i pół łyżki śmietany, odrobinę soli, pieprz biały i gałkę muszkatołową. Wyrobioną masę nakładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Na wierzch polewamy jeszcze po 1 łyżce śmietany. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni C. Gdy zapiekanka jest już prawie gotowa posypujemy ją z wierzchu serem gruyere. Możemy użyć też ementalera, lub dowolnego żółtego sera. Gdy ser zacznie się przypiekać, wyciągamy zapiekankę z piekarnika, dekorujemy i podajemy. Bon apetit.

 

Oglądajcie nas od poniedziałku do piątku o godz. 18.55 w TVN.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak