Światowy Dzień Makaronu

31.08.2011
Światowy Dzień Makaronu

Istnieje wiele rodzajów makaronów, a każdy z nich dedykowany jest innym potrawom kuchni włoskiej i nie tylko.

Anellini przyjmuje formę pierścieni lub jeszcze mniejszych krążków. Ze względu na mały rozmiar tego makaronu doskonale nadaje się do zup i sosów. Bucatini to pochodzące z Sycylii rurki o długości 30 cm, najczęściej podawane z wszelkiego rodzaju sosami pomidorowymi. Podobne do nich są canelloni, które przyjmują długość do 10 cm, mogą być gładkie lub prążkowane i doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zapiekanek z mięsem, szpinakiem i dodatkiem sosu beszamelowego. Jednym z bardziej atrakcyjnych wizualnie makaronów jest apelli di angelo, czyli anielskie włosy. Doskonale smakuje z ziołami i świeżym sosem pomidorowym. Bardzo popularne są też: płaty z ciasta makaronowego, czyli lasagne, ścięte pod kątem ostrym krótkie rurki penne i oczywiście makaronowe nitki spaghetti, doskonałe do sosu bolognese.

Czy wiesz że... ?

Rocznie, przeciętny Włoch zjada 26 kilogramów makaronu - to trzy razy więcej niż w innych krajach.

Przepisy na dania z makaronu TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmaczneGotowanie

16.10.2016 12:05
Ja poprostu kocham makaron pod każdą postacią i różnymi dodatkami.
prymat