Danie Roberta Sowy na Weekend

22.07.2010
Danie Roberta Sowy na Weekend

FLACZKI Z KALMARÓW Z BOROWIKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

 


Składniki dla 4 osób:


500 g tub kalmarów

1 litr bulionu warzywnego Kucharek

1 marchew

1 seler

1 pokrojona w piórka cebula

2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów

4 łyżki pokrojonych w plastry borowików

Sól, pieprz czarny mielony, słodka papryka węgierska Prymat

Przyprawa do flaków Prymat

 

1

 

Sposób przygotowania:


Umyte i oczyszczone tuby kalmarów pokroić w cienkie paseczki (julienne) i gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Tak przygotowane kalmary przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym Kucharek.

 

Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na maśle wraz z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami, a następnie dodać do wywaru.

 

Zupę doprawić do smaku przyprawą do flaków Prymat, solą, pieprzem i słodką papryką. Podawać ze świeżym pieczywem. 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zoha1234567890

28.07.2010 13:07
Wygląda pysznie , ale kalmarów jeszcze nie jadłam :)

Paweł29

28.07.2010 09:11
Ja miałem okazję spróbować kalmarów w Turcji ,ale jakoś mi nie przypadły do gustu.

Anula1

23.07.2010 08:51
Bardzo lubie kalmary,ale podanych w taki sposob jeszcze nie jadlam.
prymat