Przyprawa Tygodnia - Słodka Papryka

22.07.2010
Przyprawa Tygodnia - Słodka Papryka

Obowiązkowy dodatek do flaków i zup rybnych. Jest delikatna w smaku, dzięki czemu nie zdominuje innych wykorzystanych składników, tylko wzbogaci ich smak.

 

 

Ze względu na swój intensywny kolor poprawia efekt wizualny przygotowanych z jej użyciem potraw. Często jest również używana jako barwnik (np. do sosów na bazie śmietany i majonezu.

 

 

Przed dodaniem tej przyprawy papryki do zup i potraw podsmażam ją z czosnkiem i cebulą.

 

 

Papryka słodka ma też działanie zdrowotne - korzystnie wpływa na procesy trawienne i zwiększa odporność organizmu. 

 

Udostepnij:

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

goofy9

28.07.2010 15:00
przede wszystkim do lecza, bigosu

Beata73

27.07.2010 21:22
paprykę dodaje do potraw z kurczaka i warzyw-wyostrza smak!!

loren83

26.07.2010 16:51
Dokładnie tę przyprawę stosuję do wszystkiego

Kwiatek:)

26.07.2010 14:49
dodaje do sosu śmietanowego i cukinii.

mehia

26.07.2010 13:38
Ja dodaję ją do schabowych i kotletów mielonych. Właściwie do wszystkich potraw :)

Kate131

23.07.2010 12:26
dodaję do wielu potraw,wczoraj gotowalam zupkę z dużą iloscią tej papryki:)

alaaa

23.07.2010 11:40
Słodką paprykę dodaję do kurczaka,bigosu,leczo,zupy pomidorowej,pasty jajecznej,marynat do mięs...

wedith1

23.07.2010 10:49
Ja dodaję do gulaszy, bograczu, panierki z bułki tartej, pasty paprykowej, zapiekanek makaronowych....

Anula1

23.07.2010 08:49
Ja dodaje do sosow z miesem,kurczaka,spagetti,kotletow mielonych itp.itd:)

elwal

22.07.2010 23:35
Ja dodaję sporo do wszelkich gulaszy, sosów warzywnych, kapuśniaku i bigosu, zupy gulaszowej, flaczków oraz koniecznie do twarogu ze śmietaną :)))
prymat