Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezon na: dania jarskie

Sezon na: dania jarskie

 

 

Mięso - czym je zastąpić, jakie potrawy bez niego przyrządzić, aby było smacznie, pożywnie, pełnowartościowo a zarazem ciekawie i inspirująco? W polskiej tradycji post jest czasem, kiedy ograniczamy ilości jadanego mięsa. To też doskonała okazja, aby spróbować sił w zupełnie innych, mało typowych a jednak jakże ciekawych potrawach – tak zwanych jarskich. Warto w tym czasie sięgnąć po kasze i warzywa strączkowe, które są niezwykle zdrowe, a także dodadzą energii. Makarony czy tarty to doskonała baza inspiracji do wymyślania ciekawych połączeń smakowych, niekoniecznie z dodatkiem mięsa.

 

 

Kotlety jajek

2

 

1 3 4 5

Składniki:

(2-4 porcje)

4 jajka ugotowane na twardo

1 jajko surowe

2 ugotowane ziemniaki

po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku

2 łyżki gęstej śmietany

3 łyżki bułki tartej Prymat,

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej Prymat,

2 łyżki stopionego masła lub oleju,

sól, pieprz czarny mielony Prymat.

 

Sposób przygotowanbia:

Jajka i ziemniaki zmielić w maszynce. Dodać surowe jajko, śmietanę, koperek oraz szczypiorek wraz z przyprawami. Następnie dokładnie wyrobić masę jajeczną, formując z niej kotleciki, a następnie obtaczać w bułce i smażyć na maśle lub oleju. Podawać ciepłe, z bułką i surówką sezonową.

 

 

Placki ziemniaczane z kapustą 

7

 

6 8 9 10

 

Składniki dla 4 osób:

250 g kapusty kwaszonej

600 g startych ziemniaków

1 pokrojona w kostkę cebula

1 jajko

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika

1 opakowanie Przyprawy do bigosu Prymat

Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kapustę odcisnąć, poszatkować, a następnie połączyć z ziemniakami, cebulą, jajkiem, mąką i ziarnami, doprawić do smaku. Z ciasta uformować placki i usmażyć na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące. 

 

 

Pappardelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 11

 

Składniki dla 4 osób:

1 pokrojona w kostkę cebula
1 wyciśnięty ząbek czosnku

100 ml oliwy z oliwek

50 ml białego wina

250 ml śmietany 36%

70 g Pomidorów suszonych Smak

200 g sparzonych liści szpinaku

Przyprawa do makaronu Prymat

Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat

150 g sera gorgonzola (ew. rokfor) 

300 g makaronu pappardelle

80 g sera parmezan

1 łyżka orzeszków piniowych do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać białym winem, a następnie dodać ser pleśniowy i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Całość zalać śmietaną i gotować, doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Pod koniec dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory.

Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Sos połączyć z makaronem, posypać tartym parmezanem i udekorować orzeszkami piniowymi.

 

Tarta z koziego sera z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem

 

 

12

 

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonego w grube plastry twardego koziego sera

3 jajka

250 ml śmietany

100 g karmelizowanej, czerwonej cebuli

100 g sparzonego szpinaku

 

Karmelizowana cebula:

3 pokrojone w piórka czerwone cebule

150 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki cukru

30 ml czerwonego octu winnego

1 łyżka grenadiny

1 łyżka miodu pszczelego

 

Ciasto:

200 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

90 g masła

4 łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotować cukier z octem winnym, gdy zacznie gęstnieć dodać cebulę i dusić 2 minuty. Następnie dodać czerwone wino, miód i grenadinę. Całość gotować do momentu, aż cebula zgęstnieje.

Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto owinąć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, podsypując je lekko mąką. Formę do tarty o średnicy ok. 10 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem tak, aby brzeg ciasta lekko wystawał ponad rant. Po umieszczeniu w formie, ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie piec przez około 15 minut w temperaturze 190ºC, pamiętając o lekkim nakłuwaniu ciasta czubkiem noża. Na ostudzonym cieście umieścić równą warstwę karmelizowanej cebuli. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać szpinak. Masę śmietanowo-szpinakową ułożyć na cebuli, na wierzchu poukładać plasterki koziego sera i lekko je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 140ºC. 

 

A Wy jak często jadacie potrawy bezmięsne? Jakie z nich należą do Waszych ulubionych?

Ankha 11.03.2014 08:23
Potrawy bezmięsne to podstawa diety w naszym domu, mięso pojawia się na stole bardzo rzadko. A moje ulubione to na pewno różnej maści zupy ze strączkowych.
DorotaZ 10.03.2014 19:36
Interesujący wpis:) Super przepisy:)
Renata9 10.03.2014 16:44
pyszne dania, na pewno przepisy wykorzystam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak