Doradca Smaku II, odc. 27: Spaghetti carbonara

18.02.2014
Doradca Smaku II, odc. 27: Spaghetti carbonara

 

Tradycyjny sos do spaghetti carbonara przyrządzany jest z użyciem jaj oraz sera. Przez lata przepis ewaluował i niektórzy przygotowują go np. na bazie śmietany. Michel Moran w dzisiejszym odcinku zdradza sekret doskonałego smaku tego dnia. Tkwi on w w starannie dobranych składnikach, takich jak:

- pancetta - włoski, suszony boczek, miesiącami dojrzewa w aromatycznych przyprawach,

- pecorino - ser z mleka owczego, pochodzi z właskiego Lacjum, w zależności od czasu dojrzewania może być miękki lub twardy,

- parmezan - twardy ser z mleka krowiego, charakteryzuje się intensywnym smakiem, wytwarzany jest przede wszystkim we włoskiej Parmie.

 

Kluczowym elementem przyrządzenia spaghetti carbonara jest odpowiednie ugotowanie i przyprawienie makaronu. Nie może być on rozgotowany, dlatego polecamy zachować proporacje 100 g spaghetti: 1 l wody: 10 g soli.

 

 

Aby zobaczyć przepis kliknij TUTAJ

 

10

Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"

 

11

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

17.01.2016 11:46
Pecorino nie pochodzi z Lacjum. Pecorino pochodzi z całych Włoch. To nie jest nazwa konkretnego sera, ale różnych serów podpuszczkowych otrzymywanych z mleka owczego (pecorino znaczy owieczka). Dopiero pecorino uzupełnione o drugi człon nazwy określa konkretny ser (obecnie zarejestrowane jest oficjalnie 6 odmian: pecorino romano, pecorino siciliano, pecorino sardo, pecorino toscano, i dwie jeszcze bardziej lokalne: pecorino di Filiano i pecorino di Picinisco.

Anonimowy

17.01.2016 11:29
"Oryginalna Carbonara?? Oregano? Boczek? Masło? CZOSNEK? Skąd to!? Carbonara to guanciale, pecorino, jajka i pieprz. Guanciale na tyle jest słone, ze nie trzeba więcej solić. Masakra!!!!!" - strasznie lubię takich przemądrzałych, co to myślą, że wszystkie rozumy zjedli. Nie dociera do ciebie, że tak jak na wiele innych rzeczy, nie ma jednego przepisu na carbonarę. We Włoszech co miasteczko, to jeden własny (i oczywiście najprawdziwszy) przepis na jakąś potrawę. Taka potrawa ma z czasem 1000 przepisów, z których każdy jest oczywiście tym jedynym. Tak samo jest z carbonarą.

Anonimowy

13.01.2016 20:18
Oryginalna Carbonara?? Oregano? Boczek? Masło? CZOSNEK? Skad to!? Carbonara to guanciale, pecorino, jajka i pieprz. Guanciale na tyle jest słone, ze nie trzeba więcej solić. Masakra!!!!!

Anonimowy

21.02.2014 10:16
dziwne... pierwszy raz spotykam sie z oregano do carbonary... włosi chyba się obrażą na Pana..
prymat