Doradca Smaku II, odc.16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami

03.02.2014
Doradca Smaku II, odc.16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami

 

 

Gęsina obecna jest na polskich stołach od wieków. Świetnie komponuje się na przykład w połączeniu z owocami czy polskimi, leśnymi grzybami. Trzeba przyznać, że polska gęś to arystokracja wśród drobiu, a co ciekawe nasz kraj jest największym producentem gęsiny w Europie. Skoro doceniają ją zagraniczni smakosze my również powinniśmy się w niej rozsmakować.

Czy wiecie, że z gęsiną oraz świętem świętego Marcina wiąże się pewna legenda. Podobno święty Marcin, gdy próbował uciec przed biskupim urzędem schował się w pobliżu gęsiarni. Jednak gęsi zdradziły go swym gęganiem, czym zasłużyły sobie na miejsce w historii, przysłowiach i… na stole w dniu Św. Marcina. Marcin w końcu został biskupem a jego sława dotarła nawet do Poznania, bo to na jego cześć wypieka się do dziś rogale świętomarcińskie.

 

Po przepis kliknij TUTAJ

 

111
"Stek z gęsi w sosie porto z grzybami"

 

10

Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"

 

11

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renata9

03.02.2014 21:32
smaczniutkie to danie :-)

Anonimowy

03.02.2014 20:29
chcialbym przepis na to danie
prymat