Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kultowe SMAKi: Pizza

Kultowe SMAKi: Pizza

 

Pizza sprawdza się jako posiłek na wiele okazji. Baza pozostaje niezmienna: ciasto, sos pomidorowy i roztopiony ser. Czy ktoś może oprzeć się tej kombinacji? Reszta składników zależy od naszej kulinarnej fantazji. Pizza sprawdza się jako posiłek na wiele okazji. Doskonale nadaje się na rodzinny obiad, a także spotkanie z przyjaciółmi. Jeżeli dodamy do niej wykwintne dodatki i zaserwujemy wino może być świetnym pomysłem na romantyczną kolację. Uniwersalność tego dania przyczyniła się do jego międzynarodowego sukcesu.

 

Niektórzy ciasto na pizzę przygotowują samodzielnie inni kupują już gotowe. Podobnie jest z sosem pomidorowym. Bez względu na to czy wykorzystamy gotową bazę czy też od podstaw wszystko przyrządzimy sami, warto poświęcić chwilę i skomponować ulubione dodatki. Zarówno pizza wegetariańska, jak i z dodatkiem mięsa, ryb czy też owoców morza nabierze wyrazistego smaku, gdy dodamy do niej Suszone pomidory z czosnkiem Smak. Dzięki marynacie z oliwy z dodatkiem czosnku nabierają intensywnego aromatu i są łatwe w krojeniu. Dlatego to nieodzowny dodatek do powszechnie lubianych dań kuchni śródziemnomorskiej. 

 

Jakimi jeszcze dodatkami możemy urozmaicić smak pizzy? Polecamy bakłażany, cukinię, awokado i kapary. Po upieczeniu pizzy możemy udekorować ją rukolą i posypać ziołami: bazylią, tymiankiem, oregano czy rozmarynem.

 

Pizza z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami

 

Kultowe SMAKi: Pizza

 

Ciasto:

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

300 ml letniej, przegotowanej wody

40 g świeżych drożdży

1 płaska łyżeczka cukru

100 ml oliwy z oliwek

 

Dodatki:

1 pęczek rukoli

200 g serka ricotta

2 łyżki prażonych orzeszków pinii

8 pokrojonych Suszonych pomidorów z czosnkiem Smak

4 duże kapary

2 pokrojone świeże pomidory bez skóry

2 łyżeczki Oregano Prymat

2 łyżki Kaparów Smak

 

Sos pomidorowy:

200 ml drobno pokrojonych pomidorów pelati

50 ml oliwy z oliwek

2 roztarte ząbki czosnku

Do smaku: sól, Pieprz czarny mielony, Papryka ostra, Bazylia Prymat

Wszystkie składniki sosu łączymy i doprawiamy do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory,kapary i orzeszki piniowe. Pizzę posypać oregano i piec 20 minut w temperaturze 200ºC.

Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami z czosnkiem. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami.

Tak przygotowaną pizzę można skropić białym kremem balsamino.

barbara11561 30.01.2014 19:25
u mnie właśnie jutro jest pizza:)
Wacław 30.01.2014 15:12
Wyśmienita ta pizza,typowo włoskie smaki a nie jak te pospolite pizzy z marketów !
IZABELA29 30.01.2014 15:04
ja tylko pizze robię w domu, a taka to bardzo pyszna propozycja
MarcinGotuje.pl 30.01.2014 12:38
ciasto na pizzę robię w prawie identyczny sposób, jest idealne!
bietka 30.01.2014 12:09
u nas w domu bardzo lubimy pizzę domowej roboty, więc często robię ja w domu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak