Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc.14: Pieczony comber z jelenia

Doradca Smaku II, odc.14: Pieczony comber z jelenia

 

 

Comber jest najlepszą partią tuszy jelenia i odznacza się wysoką zawartością żelaza oraz białka. Takie mięso z łatwością można poddać grillowaniu, duszeniu, smażeniu i pieczeniu. Jednak nim do tego dojdzie mięso z jelenia najlepiej zamarynować odstawiając na kilka godzin w chłodne miejsce, by skruszało i przenikało oryginalnym smakiem. Znakomita będzie na przykład marynata zrobiona na bazie czerwonego wina z dodatkiem warzyw. Mięso to samo w sobie jest niezwykle delikatne i lekko słodkawe w smaku. A jeśli chcemy wybrać naprawdę dobry kawałek tego rodzaju dziczyzny to kierujemy się ciemnoczerwoną barwą.

 

Czy wiesz, że comber to nie tylko określenie jeleniej partii tuszy, ale również ekscentryczny krakowski zwyczaj? Jak głosi legenda - w każdy Tłusty Czwartek krakowskie handlarki organizowały tak zwany „babski comber”. W ogólnym rozbawieniu kobiety całą grupą wbiegały do miasta z kukłą przypominającą mężczyznę. W trakcie zabawy czochrały ją i rozszarpywały, wzbudzając tym popłoch wśród lokalnych mężczyzn. Pod koniec dnia wszyscy spotykali się w środku miasta na wspólnym ucztowaniu i tańcach.

 

13"Pieczony comber z jelenia"

 

11

viperek2012
viperek2012 01.02.2014 12:44
Wiedziałem, że to comber ponieważ miałem przyjemność kosztowania tej potrawy. Co prawda była zrobiona trochę inaczej ale była pyszna. W tym wykonaniu też jest na pewno bardzo dobra.
IZABELA29 30.01.2014 21:38
rarytas trudno dostępny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak