Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela

22.01.2014
Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela

 

 

Pierwszy w historii kotlet de Volaille powstał podobno na dworze cara Aleksandra I. Stamtąd przywędrował do Polski, gdzie zadomowił się na stałe. Szczególnie lubiany i często przygotowywany był w okresie karnawału. Mówi się nawet, że największą popularnością cieszył się u nas właśnie w czasach PRL-u, kiedy to królował na wszystkich zabawach karnawałowych.

Jego soczysty smak zawdzięczamy nadzieniu w postaci masła z pietruszką. To najbardziej klasyczna wersja, która często jest urozmaicana różnymi dodatkami. Bardzo często bowiem w polskiej kuchni spotkać się można z różnymi wariantami tego popularnego dania. Dzisiejszy przepis to kombinacja różnych smaków i ciekawej techniki. Wśród dodatków pojawi się między innymi łagodna w smaku musztarda, ser żółty, szynka i oczywiście masło z pietruszką. Smażony i pieczony jednocześnie w piekarniku nabierze niezwykłej soczystości. Zapraszamy do wypróbowania "De Volaille według Michela"!

 

14

De Volaille według Michela

 

10

Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lidka19880

24.01.2014 12:19
próbowałam i polecam ;-)

Marta1

23.01.2014 20:18
ale musi być pyszny choć wolę bardziej klasyczny:)

anna300

23.01.2014 19:09
musi byc smaczny

Doradca Smaku

23.01.2014 13:35
@Anonim W programie został przygotowany de Volaille wg. Michaela. Dlatego różni się on od klasycznego przepisu.

Anonimowy

23.01.2014 09:16
To raczej gordon blue a nie de Volaille
prymat