Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Zupy na zimę

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Zupy na zimę

 

Nic tak nie poprawi nam humoru, jak pyszne, szybkie danie, które łatwo można przygotować po ciężkim dniu pracy. A wykorzystując dostępne warzywa: kiszone ogórki, kalafior, pory - możemy ugotować wyśmienite, sycące zupy oraz kremy, które rozgrzeją nas w chłodne dni.

 

ZUPA OGÓRKOWA Z KOPERKIEM

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Zupy na zimę

 

Składniki dla 4 osób:

1 słoik przecieru ogórkowego bez zlewy
2 łyżki masła
1 litr Rosołu z kury Kucharek
100 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski
4 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki
1 łyżka Koperku suszonego Prymat
2 łyżki śmietany kremówki 36%
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Przecier ogórkowy podsmażyć w garnku na maśle, zalać gorącym rosołem, dodać włoszczyznę, ziemniaki  i koperek. Całość gotować 20 minut, a następnie zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku. 

 

AROMATYCZNA ZUPA KALAFIOROWA Z INDYKIEM

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Zupy na zimę

 

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonej w paski piersi z indyka
2 łyżki Przyprawy do indyka Prymat
½ pokrojonej w kostkę cebuli
1 litr Rosołu z kury Kucharek
½ główki podzielonego na różyczki kalafiora
1 łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów
80 g kremowego serka topionego
4 ziarna Ziela angielskiego Prymat
½  łyżka Lubczyku Prymat
Sól czosnkowa, Pieprz biały mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso uprzednio zamarynować w przyprawie do indyka, obsmażyć z cebulą, dodać wraz z kalafiorem, pomidorami i przyprawami do gotującego się rosołu. Na końcu dodać serki topione i doprawić zupę do smaku.

 

KREM Z PORÓW Z KMINKIEM

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Zupy na zimę

 

Składniki dla 4 osób:

2 umyte, pokrojone w plastry pory
2 łyżki masła
1 posiekana szalotka
1 litr Rosołu warzywnego Kucharek
1 duży pokrojony w kostkę ziemniak
100 ml śmietany 36%
¼  łyżeczki Kminku mielonego Prymat
½ łyżeczki Sól czosnkowa,
¼ łyżeczki Gałka muszkatołowa,
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Na maśle obsmażyć pory i szalotkę, następnie wlać rosół, dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito i ponownie zagotować, doprawiając do smaku. Podawać z grzankami serowymi.

 

Trzymajcie się ciepło!

Basia03 30.01.2014 12:36
Aż ślinka cieknie. Dawno nie jadłam ogórkowej :) musiałabym sobie zrobić, ale najlepsza jest z domowych ogórków kiszonych :) Muszę do mamy pojechać po słoiczki bo mi już się skończyły :(
Romanowka 10.01.2014 07:41
Krem z porów najbardziej przypadł mi do gustu, ale wszystkie wyglądają smakowicie!
Renata9 08.01.2014 21:09
fajne i pyszne zupki na zimową porę
bietka 08.01.2014 16:30
bardzo pożywne zupki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak