Dlatego też czas powrócić do starych i dobrych nawyków, regularnego trybu życia, jak i jedzenia. Zamiast diet i głodówek, które mają wątpliwą reputację, warto zadbać o jakość posiłków, ograniczyć ich rozmiary i kaloryczność.
W kulinariach na najbliższy czas proponujemy pyszne, pożywne, a przy tym w miarę lekkie potrawy, które pozwolą odzyskać dobrą formę. Zachęcamy szczególnie do powrotu do niedocenianiej techniki, jaką jest gotowanie czy też duszenie, dzięki któremu potrawy są lekkostrawne. Takie potrawy kojarzą się głównie z jedzeniem dla dzieci. Niemniej oczywiście najdoskonalszą formą są potrawy gotowane na parze. A do tego celu nie trzeba mieć specjalistycznych sprzętów AGD, a dostępne w każdym domu sitko, garnek i pokrywkę. Tak przyrządzane potrawy mogą smakować i wyglądać równie apetyczne jak smażone czy pieczone. Więcej o gotowaniu na parze TUTAJ.
Dziś proponujemy kilka przepisów na dania duszone, lekkie zupy i sezonowe sałatki. Oczywiście zamiast śmietany do zupy można dodać gęstego jogurtu, warto też sięgnąć po lżejsze gatunki mięsa, jak mięso drobiowe, królik i ryby.
Jakie są Wasze pomysły na „odchudzenie” potraw?
Duszony indyk z gruszkami i imbirem
Składniki dla 4 osób:
400g pokrojonych w kostkę piersi z indyka
Olej do smażenia
2 pokrojone w kostke cebule
500 ml jogurtu greckiego
200g młodej marchewki
200g obranych i pokrojonych w cząstki gruszek
1 łyżeczka Liść lubczyku Prymat
½ łyżeczki Imbiru mielonego Prymat
½ łyżeczki Papryki słodkiej mielonej Prymat
Sól, Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso z cebulą, imbirem i papryką. Następnie wlać jogurt grecki, gotować 10 minut, dodać ugotowaną marchewkę, gruszki i pozostałe przyprawy, dusić kolejne 10 minut. Cały czas należy potrawę intensywnie mieszać. Podawać z ryżem.
Gicz cielęca duszona w sosie musztardowo-warzywnym
Składniki dla 4 osób:
4 gicze cielęce
Marynata:
1 opakowanie Przyprawy do pieczeni Prymat
Olej rzepakowy do smażenia
1 pęczek włoszczyzny
2 pokrojone w dużą kostkę cebule
6 pokrojonych w plastry ząbków czosnku
1,5 l rosołu z kury
500 ml jogurtu greckiego
2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
4 łyżki Chrzanu żurawinowego Smak
Do smaku: Sól morska MŁYNEK, Chili pieprz cayenne, Gałka muszkatołowa Prymat
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gicze cielęce umyć, osuszyć i natrzeć wszystkimi składnikami marynaty. Każdą gicz obsmażyć na złoty kolor, dodać pokrojoną włoszczyznę, cebulę i czosnek, wlać rosół i gotować do miękkości. Mięso wyjąć, a sos zmiksować na jednolity krem, dodając jogurt i musztardę. Tak przygotowane gicze podawać z chrzanem żurawinowym. To idealne danie na świąteczny obiad.
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i warzywami
Składniki dla 4 osób:
8 podudzi z kurczaka bez kości
4 łyżki oleju rzepakowego
2 pokrojone w kostkę cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
8 obranych i pokrojonych w ćwiartki pieczarek
2 pokrojona w plastry marchewki
1 pokrojona w paski czerwona papryka
250 g pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
240 g (1 puszka) soczewicy bez zalewy
200 ml Rosołu z kury Kucharek
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
Sposób przygotowania:
Umyte, osuszone mięso natrzeć przyprawą do potraw i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę, pieczarki i czosnek. Całość podsmażyć, dodać przyprawę uniwersalną Kucharek. Następnie wlać rosół i dusić przez około 40 minut. Pod koniec gotowania dodać pomidory i soczewicę.
Sałatka z cykorii
2 kolby cykorii,
3 mandarynki,
1 cebula (7 dag),
sok z 1 pomarańczy,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka Musztardy delikatesowej Prymat,
1 łyżeczka cukru,
sól,
¼ łyżeczki startej Gałki muszkatołowej Prymat,
1 łyżka posiekanego koperku.
Jogurt połączyć z musztardą, gałką, solą, cukrem, koperkiem i sokiem z pomarańczy. Cykorię umyć, osączyć, pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, a obrane mandarynki w kostkę. Składniki połączyć, polać sosem, wymieszać i schłodzić.
(2-3 porcje)
Włoska potrawka z łososia z pomidorami i ziołami
Składniki dla 4 osób:
600 g pokrojonego w kostkę łososia bez skóry (lub dorsza, sandacza),
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki masła,
2 pokrojone w kostkę cebule,
3 pokrojone ząbki czosnku w oliwie z ziołami,
500 ml Rosołu z kury Kucharek,
400 ml pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki,
1 łyżka posiekanych kaparów,
Sok z 1 cytryny,
1 łyżka Przyprawy do spaghetti Prymat,
Sól, Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie i maśle obsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać rosół i zagotować. Następnie, ciągle gotując dodać pomidory i przyprawę do spaghetti. Dodać również rybę, kapary oraz sok z cytryny, delikatnie wymieszać i gotować kolejne 10 minut, doprawiając w trakcie do smaku.
Zupa ogórkowa z koperkiem
Składniki dla 4 osób:
1 słoik przecieru ogórkowego bez zlewy
2 łyżki masła
1 litr Rosołu z kury Kucharek
100 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski
4 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki
1 łyżka Koperku suszonego Prymat
2 łyżki jogurtu greckiego
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Przecier ogórkowy podsmażyć w garnku na maśle, zalać gorącym rosołem, dodać włoszczyznę, ziemniaki i koperek. Całość gotować 10 minut, a następnie zupę zabielić jogurtem i doprawić do smaku.