Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Solenie potraw

04.12.2013
Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Solenie potraw

 

Krok 1 - warzywa

Warzywa świeże i mrożone zawsze wrzucamy na osoloną wodę.

Warzywa strączkowe natomiast solimy pod koniec gotowania.

Warzywa gotowane na parze solimy wówczas, gdy trochę zmiękną.

 

Krok 2 – zapiekanki

Zapiekanki przygotowywane na bazie surowych ziemniaków solimy pod koniec pieczenia, wówczas ziemniaki nie rozpadną się podczas pieczenia.

 

Krok 3 - zupy

Większość zup solimy na początku gotowania, wyjątkiem jest krupnik, do którego sól zawsze dodajemy na końcu – dzięki temu kasza nie zrobi się ciemna.

 

Krok 4 – mięsa

Większość mięs solimy przed przyrządzeniem. Wyjątkiem jest mięso wołowe i wątróbka, które należy solić pod koniec smażenia lub pieczenia. 

 

Czy wiecie jakiego rodzaju soli najlepiej używać w kuchni? Odpowiedź TUTAJ

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basia03

30.01.2014 12:41
Ja ostatnio mniej używam soli, ale te rady się przydają bo zawsze soliłam jak mi się podobało.

Niki22

04.12.2013 23:27
Do wielu zasad się stosuje chociaż o problemie z krupnikiem nie wiedziałam

IZABELA29

04.12.2013 17:45
ja bardzo mało solę
prymat