Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Rozgrzewające zupy

27.11.2013
Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Rozgrzewające zupy

 

Doskonałą receptą na poprawę samopoczucia mogą okazać się kulinaria. Nic tak nie poprawi nam humoru, jak pyszna rozgrzewająca zupa lub szybkie danie, które łatwo i szybko można przygotować po ciężkim dniu pracy. A wykorzystując warzywa o żywych kolorach - jak marchewka, kukurydza czy brokuły - możemy przygotować wyśmienite kremy, które dzięki swoim soczystym kolorom choć na chwilę przypomną nam ciepłe i słoneczne lato.

 

 

KREM KUKURYDZIANY Z IMBIREM

 

Składniki dla 4 osób:

200 g kukurydzy w puszce,
1 łyżka masła,
1 obrana, pokrojona w plastry marchew,
1 pokrojona w kostkę cebula,
0,75 l Rosołu warzywnego Kucharek,
100 ml śmietany 36%,
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat,
Sól czosnkowa, Pieprz biały mielony Prymat do smaku.
Ser pleśniowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym maśle podsmażyć kukurydzę, marchew oraz cebulę. Po chwili wlać bulion, a całość zagotować. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę dokładnie zmiksować, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Serwować z pokruszonym serem pleśniowym.

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka_86

28.11.2013 13:32
Rozgrzewające zupy o tej porze roku smakują najlepiej:) Uwielbiam je:)
prymat