Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsina na świętego Marcina!

Gęsina na świętego Marcina!

 

 

Między 9 a 11 listopada w Swołowie na Pomorzu odbędzie się niecodzienny festiwal gęsiny, która już szósty raz z rzędu odbędzie się w tamtejszym muzeum. Wydarzenie tym bardziej ciekawe, że właśnie w tych dniach na Pomorzu ubijano gęsi, by robić z nich wspaniałe, lokalne przysmaki. Każdy z uczestników festiwalu będzie miał szansę na skosztowanie takich frykasów jak: pierogi z gęsiną, pasztety, galaretki, brukwiana i kartoflanka na gęsinie, gęś pieczoną czy nawet półgęski wędzone. Wszystko to przygotowane zostanie przez lokalnych restauratorów oraz Koła Gospodyń Wiejskich.

 

1

 

Co: Na świętego Marcina najlepsza pomorska gęsina – festiwal gęsiny

Gdzie: Swołowo

Kiedy: 9-11 listopada

O której: 10.00-16.00

 

Więcej na temat wydarzenia na: muzeum.swolowo.pl

 

Na zaostrzenie smaku polecamy:

 

Pieczone udko z gęsi confit podane na czerwonej kapuście

2

Składniki dla 4 osób:
4 udka z gęsi (po 250 g każde)
1 litr tłuszczu gęsiego (ew. oliwy z oliwek)
½ cytryny
½ pomarańczy
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Rozmaryn, Sól morska,Pieprz czarny ziarnisty, Liść laurowy, Ziele angielskie Prymat

Kapusta z truskawkami:

½ główki czerwonej kapusty
150 ml czerwonego wina
1 jabłko
100 g truskawek (mogą być mrożone)
4 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki rodzynek
Sok z ½ cytryny
Szczypta Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat
Goździki Prymat

Pierożki leniwe:
400 g białego sera twarogowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
Mąka do podsypania
Sól
Klarowane masło do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć  garnku i oprószyć przyprawą do drobiu po myśliwsku. Cytrynę i pomarańczę pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso. Dodać rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, a następnie zalać tłuszczem gęsim lub oliwą, tak aby mięso w całości było zakryte. Tak przygotowane uda z gęsi gotować do miękkości na bardzo małym ogniu.

Ser rozdrobnić i połączyć z żółtkami, białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Mąkę i białko dodać do sera, całość lekko wymieszać i przełożyć na stolnicę. Ciasto wyrobić na gładką masę, podzielić na kilka części, uformować z nich wałki, pokroić ukośnie jak kopytka i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.

Kapustę pokroić w paski, zalać czerwonym winem i dusić przez ok. 30 minut. Gdy zmięknie dodać obrane, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny jabłko oraz namoczone rodzynki. Kapustę przyprawić grubomielonym czarnym pieprzem, goździkami i solą. Pod koniec duszenia dodać miód, zagęścić zasmażką i dodać pokrojone w cząstki truskawki. Całość gotować jeszcze przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.

Mięso wyjąć z tłuszczu i przyciąć kostki. Udka z gęsi ułożyć na gorącej kapuście, podawać z usmażonymi na maśle pierożkami leniwymi. Przed podaniem danie udekorować.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak