Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarna podróż przez Europę. „Moje smaki” Michela Morana

Kulinarna podróż przez Europę. „Moje smaki” Michela Morana

W „Moich smakach” Michel Moran po raz pierwszy zdradza przepisy na swoje najlepsze dania. Przekonuje, że każdy może być artystą we własnej kuchni, a gotowanie nie musi być codziennym, nudnym i nieprzyjemnym obowiązkiem. Udowadnia, że bazując na własnym smaku, guście, sposobie doboru składników oraz kulinarnych wspomnieniach, sami możemy stworzyć wykwintne dania godne najlepszych szefów kuchni.

 

Książka zawiera ponad 130 różnorodnych przepisów nawiązujących do europejskich korzeni autora oraz bogatego doświadczenia, które zdobył w restauracjach w Paryżu, Szwajcarii, Niemczech, czy Luksemburgu. Znajdziemy tu zarówno podstawowe potrawy, które Michel Moran poznał jako uczeń szkoły gastronomicznej i dania bardziej wykwintne jak bażant w czerwonym winie czy parmentier z ogona wołowego. Wszystkie przepisy napisano tak, by nawet początkujący kucharze mogli przyrządzić proponowane potrawy.

 

Kulinarna podróż przez Europę. „Moje smaki” Michela Morana

 

Propozycje Michela Morana współgrają z rytmem natury, co widać w starannie dobranych składnikach nawiązujących do aury panującej za oknem. Sam mówi, że sezonowe produkty inspirują go najbardziej. Podobnie jak każda z pór roku posiada swoje unikalne cechy, tak i jego potrawy zachwycają kolorystyką i różnorodnością produktów. „Moje smaki” to podróż przez smaki Europy, a jednocześnie kulinarna biografia prowadząca po poszczególnych etapach życia autora.

 

Michele Moran urodził się we Francji, gdzie wychował się i wykształcił. Jego rodzice są Hiszpanami. Swoją przygodę z kulinariami rozpoczął już w wieku 14 lat, praktyki zdobywał między innymi w słynnej restauracji „Le Jardin”. Jego droga zawodowa wiodła przez restauracje Paryża, Genewy, Frankfurtu i Luksemburga. W tym ostatnim mieście poznał swoją żonę, Halinę, dla której przeprowadził się do Polski. Jest szefem i właścicielem restauracji Bistro de Paris mieszczącej się w budynku Opery Narodowej. 

 


 

Ola1984 26.09.2013 10:11
Uwielbiam książki kulinarne, namiętnie je kolekcjonuję. Jestem bardzo ciekawa tej książki, zapowiada się bardzo ciekawie :)
joanna__s 25.09.2013 17:07
Książka trafiła już na moją listę "do zdobycia".
bietka 25.09.2013 16:40
to musi być super książka i aż ponad 130 przepisów super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak