Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Mięta

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Mięta

 

Z użyciem mięty możemy przygotować aromatyczny sos do mięs lub ryb. Listki mięty trzeba drobno posiekać, włożyć do miski, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i szczyptą Pieprzu białego Prymat. Całość należy zalać małą ilością wrzątku, wymieszać  i ostudzić. Dodać 50 ml białego octu winnego, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i ewentualnie cukrem. I gotowe! W efekcie wychodzi nam sos miętowy o konsystencji pesto.

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Mięta

Mięta także doskonale orzeźwia smak tradycyjnej mizerii lub omletu z warzywami. Nadaje się do dekoracji niemal każdego dania. Poniżej przepisy na sałatkę owocową, chłodnik ogórkowy i pierś z kaczki.

 

 

Sałatka owocowa ze świeżą miętą i białym kremem balsamico

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Mięta

 

Składniki dla 4 osób:

1 wyfiletowany czerwony grejpfrut

1 wyfiletowany żółty grejpfrut

1 wyfiletowana pomarańcza

1 melon galia

½ pęczka świeżej mięty

Sos vinaigrette:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

50 ml białego kremu balsamico

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka Musztardy rosyjską Prymat

8 posiekanych listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Z melona wydrążyć kulki, połączyć z filetowanymi owocami i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki sosu zmiksować, dodać posiekaną miętę, a następnie całość doprawić do smaku wedle własnego gustu.

Owoce przełożyć do miseczek, skropić sosem i udekorować świeżą miętą.  

 

Indyjski chłodnik z ogórka aromatyzowany świeżą miętą

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Mięta

 

Składniki:

200 g świeżego ogórka

250 ml jogurtu naturalnego

250 ml kefiru

10 listków mięty

Sok z 1 limonki

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ogórka obrać, przekroić na pól, wydrążyć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie zmiksować ogórka z jogurtem, kefirem oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Schłodzoną zupę podawać z listkiem mięty i świeżym ogórkiem. 

 

Egzotyczna pierś z kaczki w grubo mielonym pieprzu podana z chutney z mango

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Mięta

Składniki dla 4 osób:

4 nieduże piersi z kaczki

1 łyżka Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat

Sól do smaku

 

Chutney z mango:

1 mango

1 łyżka cukru

100 ml wody

1 papryczka chili

Sok z 1 limonki

Kilka gałązek świeżej mięty

½ łyżeczki Imbiru mielonego Prymat

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i umyte piersi zamarynować w oliwie z oliwek i Przyprawie do drobiu po myśliwsku Prymat. Po dwóch godzinach piersi odsączyć z zalewy, naciąć skórę, natrzeć pieprzem czarnym grubo mielonym Prymat i oprószyć solą.

W rondelku zagotować wodę z cukrem oraz sokiem z limonki. Gdy osiągnie konsystencję syropu, dodać pokrojone w kostkę mango i dusić kilka minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę i odrobinę imbiru.

Przygotowaną wcześniej kaczkę podsmażyć z obu stron na patelni grillowej, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180ºC. Gorące mięso pokroić w plastry. Podawać z chutney z mango.

 

Smacznego!

Basia03 30.01.2014 12:43
Uwielbiam jeść miętę choć mało jej używam. W planach mam zakupienie świeżych przypraw bo już mi się skończyły niestety.
Czarnula87 11.09.2013 16:06
mieta jest rewelacyjna :) a poza tym zdrowa na brzuszek :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak