Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Mięsa z owocami

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Mięsa z owocami

 

Okaże się, że owoce, które do tej pory dodawaliśmy tylko i wyłącznie do deserów, możemy wykorzystać w zupełnie inny sposób. Aby cieszyć się smakiem oraz wyjątkowymi właściwościami owoców sezonowych przez cały następny rok, powinniśmy część z nich zakonserwować. Ważne jest, aby owoce przeznaczone na konfitury były najwyższej jakości i nie miały uszkodzeń.

 

Kiedyś w duecie z owocami podawano głównie dziczyznę oraz dzikie ptactwo. Dziś owoce doskonale podkreślą również smak delikatnego mięsa kurczaka. Jednym  z popularniejszych dodatków, już na etapie marynowania kurczaka, jest starta skórka z cytryny. Do duszonego mięsa często dodaje się banany (sos curry), rodzynki, suszoną morelę bądź śliwkę. Do pieczenia dobre będą twardsze owoce, takie jak gruszki, jabłka oraz figi. Do sosów polecam świeże morele, jeżyny, brzoskwinie lub wiśnie. Wątróbka drobiowa dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami i świeżym majerankiem, a jeśli jest krótko duszona w maśle cytrynowym, z truskawkami lub malinami.

 

Smak drobiu niewątpliwie wzbogacą chutney’e owocowe, które przygotowuje się podobnie, jak konfitury. Znane z kuchni indyjskiej, są także bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie można je kupić w słoikach niemalże w każdym sklepie. Do przygotowania sosu nadają się praktycznie wszystkie owoce, przyprawiane w dowolny sposób, na przykład świeżymi ziołami takimi, jak mięta czy kolendra. Najprostszym sposobem przygotowania chutney’a jest zagotowanie wody z dużą ilością cukru, następnie odparowanie wody do konsystencji syropu oraz duszenie i doprawienie powstałego sosu razem z owocami. Chutney można podać od razu lub zakonserwować, aby cieszyć się smakiem owoców również zimą.

 

Innym rodzajem sosu do mięs są salsy, które kojarzą nam się przede wszystkim z kuchnią meksykańską i hiszpańską. Są one jeszcze prostsze w przygotowaniu niż chutney’e. Wystarczy pokroić w drobną kostkę awokado, mango czy melona i połączyć go z oliwą, sokiem z cytryny lub limonki oraz przyprawami. Salsę najczęściej podaje się na zimno.

 

Kurczaka można także nafaszerować owocami lub piec z nimi w całości lub w częściach. Mięso kurczaka można także marynować w owocach takich jak cytryna i pomarańcza, lub serwować z dodatkiem sosów i konfitur owocowych.

 

Mam nadzieję, że udało mi się Was zachęcić do komponowania dań mięsnych w połączeniu z owocami. To naprawdę ciekawe połączenia, które mogą bardzo urozmaicić nasze menu i, co ważne, owoce są lekkie i zdrowe.

 

WĄTRÓBKA Z INDYKA PODANA NA AROMATYCZNYCH JABŁKACH Z MAJERANKIEM

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Mięsa z owocami

 

Składniki dla 4 osób:

600 g wątróbki z indyka

Musztarda delikatesowa Prymat

Majeranek otarty Prymat

1 łyżeczka Pieprzu kolorowego MŁYNEK Prymat

¼ szklanki oleju słonecznikowego do smażenia

4 łyżki mąki pszennej

Sok z 1 cytryny

4 winne jabłka

3 łyżki masła

2 łyżki miodu pszczelego

50 ml winiaku

500 ml mleka

4 gałązki rozmarynu do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodając majeranek, winiak, miód pszczeli i kolorowy pieprz.

Wątróbkę delikatnie posmarować musztardą, oprószyć mąką, usmażyć, ułożyć na aromatycznych jabłkach, udekorować gałązką rozmarynu i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem. 

 

 

KURCZAK Z BANANAMI

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Mięsa z owocami

 

Składniki dla 4 osób:

1 kurczak (ok. 1,2 kg),

4 banany,

½  szklanki białego wytrawnego wina,

1 ½  łyżki rumu,

4 łyżki oliwy,

2 łyżki masła,

1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat,

Sól morska – MŁYNEK Prymat

Pieprz czarny mielony – MŁYNEK Prymat

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić na 6-8 części i obsmażyć na oliwie. Doprawić pieprzem i solą, zalać rumem i zapalić. Gdy płomień zgaśnie wlać wino, wsypać imbir i dusić na małym ogniu 40 min. Banany przekroić na pół i obsmażyć na maśle. Kurczaka podawać z kawałkami bananów i ryżem ugotowanym na sypko.

 

Smacznego!

Basia03 30.01.2014 12:46
Ja jeszcze nigdy nie łączyłam owoców z mięsem. Muszę to wypróbować. Wątróbka mnie kusi :)
bietka 28.08.2013 17:17
kurczak z bananami to ciekawe połączenie, takiego jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak