Przede wszystkim warto jeść ryby morskie takie jak dorsz, flądra, łosoś, makrela, śledź, tuńczyk czy sardynka. Ryby morskie są źródłem szczególnie cennych dla naszego organizmu kwasów omega-3, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować. Kwasy omega-3 wspomagają wiele procesów, m.in. przemianę materii i trawienie, a także oczyszczają organizm ze złogów, tym samym chroniąc przed chorobami serca. Ponadto ryby są bogate w witaminy A,D, z grupy B oraz PP, a także w sole mineralne takie jak: potas, wapń, fosfor, selen. Ryby są też bogate w łatwo przyswajalne białka, dzięki czemu stanowią cenny składnik diety, także tej odchudzającej, a kuchnie oparte na rybach, m, in. śródziemnomorskie oraz japońska sprzyjają długiemu życiu.
Oczywiście ryby słodkowodne również warto włączać w codzienna dietę. W Polsce najpopularniejsze to karp, sandacz, węgorz, pstrąg, szczupak, sielawa…
Warto zatem wprowadzić ryby na stałe do naszej diety, dbając o ich różnorodność, jakość oraz sposób przygotowania.
Różnorodność – każda ryba ma inny smak i wartości dorywcze. Warto sięgać po różne gatunki, aby urozmaicać menu, odkrywać nowe smaki. Ponadto warto pamiętać, że ryby można jeść na śniadanie obiad i kolację po wieloma postaciami.
Jakość – jeśli tylko mamy możliwość, kupujmy ryby w sprawdzonych miejscach. Nauczmy się oceniać ich świeżość,czytać etykiety, jeśli kupujemy ryby mrożone, wracając uwagę na ilość glazury. Ryby, o ile mamy możliwość, warto kupować bezpośrednio w hodowlach.
Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża?
- skóra: gładka, napięta i elastyczna
- skrzela: ciemnoróżowe
- oczy: powinny być one szkliste, a nie zamglone
- zapach: delikatny
Sposób przygotowania – smażone, duszone, grillowane, wędzone, marynowane… a może surowe w sushi?Możliwości jest wiele, jak i gustów kulinarnych. Warto próbować wszystkiego, zupy rybnej, pierogów z farszem rybnych, a także ryb wędzonych. Najlepsze oczywiście będą te gotowane na parze lub pieczone w folii – pełen walorów odżywczych i naturalnego smaku! Warto pamiętać, że ryba może być składnikiem sałatek, koreczków, zup, makaronów, pas kanapkowych, farszów do pierogów, tarty.
Aby wydobyć smak mięsa ryby, wystarczy odrobina soli, pieprzu i cytryny, która neutralizuje zapach ryby. Warto też z poeksperymentować i dodać do ryby bazylię, rozmaryn, czosnek… a także przyprawy mniej popularne takie jak: estragon, imbir, czy kolendra.
Zatem jedzmy ryby, bo jak słusznie mówiła kampania zachęcają do ich jedzenia – „Ryba wpływa na wszystko”.
PIECZONY DORSZ Z SALSĄ Z PAPRYKOWO-ZIOŁOWĄ
Składniki dla 4 osób:
4 x 200 g filetu z dorsza
Marynata:
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie Przyprawy do ryb Prymat
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała czuszka
Salsa paprykowo-ziołowa:
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
3 ziarna Kolendry Prymat
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 posiekana czerwona cebula
1 papryczka chili
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1 limonka
Sól, Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Umyty i oczyszczony filet z dorsza zalać marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników i odstawić na 4-6 godzin. Umyte papryki włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180˚C i piec do momentu zrumienienia skórki. Ciepłe papryki zawinąć w folię spożywczą, poczekać około 15 minut aż zaparują, a następnie obrać ze skórki. Po usunięciu gniazd nasiennych papryki pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami salsy. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Dorsza piec 20 minut w temperaturze 180˚C, podawać z aromatyczną salsą paprykowo-ziołową i limonką.
SANDACZ Z PATELNI Z SOSEM Z SUSZONYCH GRZYBÓW
Składniki dla 4 osób:
400 g filetu z sandacza
Sok z 1 cytryny
50 ml białego wina
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki oleju
50 g suszonych grzybów
100 ml śmietany 36%
50 ml białego wina
30 g cebuli
2 łyżki mąki
2 łyżki oliwy do smażenia
1 roztarty ząbek czosnku
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Wyporcjowanego sandacza skropić sokiem z cytryny i białym winem, natrzeć odrobiną roztartego czosnku i posypać posiekanym koprem. Tak przygotowaną rybę skropić olejem i pozostawić w lodówce na kilka godzin, aby uszlachetnić jej smak.
Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wystudzone grzyby pokroić w paseczki, nie wylewając wywaru z gotowania. Na małą, rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę, czosnek i ugotowane grzyby. Skropić białym winem, a następnie zalać śmietaną i podgrzewać cały czas mieszając, aż do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wywarem z gotowanych grzybów. Sandacza osolić, oprószyć mąką i usmażyć na złoty kolor. Podawać z sosem z suszonych grzybów i chrupiącymi placuszkami z cukinii.
Smacznego!