Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Bliny

07.08.2013
Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Bliny

 

Bliny to nic innego, jak naleśniki z ciasta przygotowywanego z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Podaje się je najczęściej  ze śmietaną, roztopionym masłem, a także z kawałkami łososia, wędzonym jesiotrem, marynowanym śledziem, czarnym kawiorem lub na słodko z konfiturami.

 

BLINY Z SERKA WIEJSKIEGO Z JABŁKAMI MARCINA BUDYNKA

 

Krok 1 - lista zakupów

Mleko 3,2% - 200 ml

Serek wiejski  - 1 op.

Jajka - 3 szt.

Mąka - ok. 400 g

Soda - 1 łyżeczka

Jabłka na szarlotkę - 100 g

Masło klarowane

Cukier puder lub powidła

 

Krok 2

Jajka ubijamy z mlekiem. Następnie dodajemy serek wiejski, mąkę i sodę, całość dobrze wyrabiamy.

 

Krok 3

Następnie dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy, jeżeli ciasto jest zbyt płynne, dodajemy mąkę.

 

Krok 4 – smażenie

Bliny smażymy na klarowanym maśle po ok. 3 minuty z każdej strony.

 

Krok 5 – podawanie

Podajemy posypane cukrem pudrem lub z powidłami.

 

Smacznego!

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basia03

30.01.2014 12:49
Pycha aż chce się jeść a ja uwielbiam takie rzeczy.

sylwia_mc

08.08.2013 07:43
Zawsze wszystkim smakują

IZABELA29

07.08.2013 18:55
proste i pyszne
prymat