Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulturalna Kuchnia: Dieta Paleo

Kulturalna Kuchnia: Dieta Paleo

W Stanach Zjednoczonych słowo „Paleo” weszło do kultury masowej. Dieta zdobyła popularność nie tylko u zwolenników odchudzania, ale i sportowców oraz  lekarzy, a także dietetyków, którzy zaakceptowali ją ze względu na jej szeroki wpływ terapeutyczny. Istnieje bardzo niewiele chorób przewlekłych, które nie reagują pozytywnie na „dietę przodków”.

Wyjątkowość paleo diety polega również na tym, że nie wymyślił jej żaden śmiertelnik. Do diety tej gatunek ludzki jest przystosowany genetycznie. To sposób odżywiania naszych przodków, którzy zajmowali się zbieractwem i łowiectwem. Sposobu odżywiania naszych przodków nie skomplikowały jeszcze wtedy rolnictwo, hodowla zwierząt, technologia i metody przetwarzania żywności. Tak jak wówczas, tak i dzisiaj najlepszym zdrowiem cieszymy się, gdy jemy chude mięso, owoce morza, świeże owoce i warzywa – kosztem zbóż, nabiału, rafinowanego cukru, rafinowanych olejów i przetworzonej żywności. Paleolityczni  łowcy-zbieracze byli średnio o 10 do 15 cm wyżsi niż starożytni rolnicy, mieli mocniejsze kości, zdrowsze uzębienie i, pomijając wypadki wynikające z ich niebezpiecznego trybu życia, również żyli dłużej. Myśliwi-zbieracze nie byli grubi i mieli bardzo niski wskaźnik zachorowalności na takie schorzenia z grupy choroby systemu odpornościowego, jak artretyzm czy cukrzyca.

 

Kulturalna Kuchnia: Dieta Paleo 

 

Odżywianie tego typu angażuje własne mechanizmy ciała, które ewoluowały przez miliony lat, żeby zahamować tycie i rozwój przewlekłych chorób cywilizacyjnych. W ten sposób możemy się najbardziej zbliżyć, biorąc pod uwagę obecną wiedzę naukową, do pierwotnej, uniwersalnej diety ludzkości — łatwego do stosowania, powstrzymującego głód, satysfakcjonującego programu, który wymyśliła sama natura.

 

W książce znajduje się ponad 100 przepisów i sześciotygodniowe plany żywieniowe, które mogą pomóc każdemu w trudnych początkach po przejściu na dietę. 

 

Ogólne zasady diety paleo

Dieta paleo pozwala wrócić do sposobu odżywiania się, do którego jesteśmy genetycznie przystosowani. Będziemy jeść tak jak wszyscy na tej planecie jeszcze zaledwie 333 generacje temu. To sposób odżywiania, o którym współczesny świat całkiem zapomniał.

Dieta paleo jest dziecinnie prosta. Oto zasady ogólne:

 

Można jeść:
•  Wszystkie chude mięsa, ryby i owoce morza,
•  Wszystkie owoce i niezawierające skrobi warzywa,


Nie można jeść:
•  Zbóż,
•  Roślin strączkowych,
•  Nabiału,
•  Produktów przetworzonych (gotowych).
 

Dieta paleo nie jest dietą beztłuszczową, ale pozostaje wolna od „złego tłuszczu”. Zawiera niewiele zarastających tętnice tłuszczów, które występują w typowej zachodniej diecie, za to dużo białka niskotłuszczowego i dobrych tłuszczów — jak te, które występują w łososiu i innych rybach zimnowodnych, podobnie jak w orzechach i oliwie. Nie jest to również dieta fanatycznie restrykcyjna.

Przestrzeganie diety ułatwia podział na trzy poziomy. Każdy z nich zawiera ograniczoną liczbę „posiłków otwartych”, w ramach których można jeść to, co się lubi. Jeśli ktoś ma ochotę od czasu do czasu napić się wina lub piwa, to w porządku — może. Ponieważ dieta paleo to program na całe życie — a nie doraźna dieta odchudzająca — jest na tyle elastyczna, że przyjmie małe oszustwa i własną kreatywność.

Wkrótce po rozpoczęciu diety apetyt zmniejszy się, a metabolizm przyspieszy. To oznacza, że chudnie się, nie odczuwając skurczów głodowych, które towarzyszą tylu dietom — i w ostatecznym rozrachunku skazują nas na porażkę. W diecie paleo nie ma potrzeby liczenia gramów węglowodanów. Można jeść tyle węglowodanów, ile się chce, pod warunkiem że są to dobre węglowodany — te, które pochodzą z owoców i warzyw o niskim indeksie.

 

Przykładowe przepisy diety paleo

 

Opiekana polędwica wieprzowa z pikantną pastą (4 porcje)

 

  • Składniki:
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • łyżka czerwonego wina
  • łyżka papryki w proszku
  • ½ kg bardzo chudej polędwicy wieprzowej, okrojonej
  • z widocznego tłuszczu i przekrojonej przez środek, tak aby powstał cienki płat z 2 części
  • łyżka musztardy w proszku
  • łyżka mielonej kolendry
  • łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Zmieszać czosnek i suche przyprawy w moździerzu i rozgnieść. Dodać oliwę i wino, żeby powstała pasta. Wetrzeć pastę w rozcięte na płasko mięso na godzinę przed opiekaniem. Opiekać mięso 5–7 cm od źródła ciepła przez 6 minut z każdej strony lub do czasu, aż upiecze się według preferencji.

 

 

Pieczone pomidory (4 porcje)

 

  • Składniki:
  • 2 duże pomidory
  • ½ szklanki posiekanych pieczarek
  • łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii
  • łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • ¼ szklanki oliwy
  • szalotka, drobno pokrojona

 

Sposób przygotowania:

Pomidory przekroić na pół, wydrążyć większość miąższu i ułożyć w średniej wielkości naczyniu do zapiekania. Połączyć miąższ pomidorowy z pozostałymi składnikami i tak powstałą masą napełnić każdą połówkę pomidora. Zapiekać w temperaturze 190°C przez 10–15 minut.

 

Brokuły z marchewką i orzechami (2 porcje)

 

  • Składniki:
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 duże brokuły pokrojone w plastry o szerokości 6 mm
  • średnia cebula pokrojona w krążki
  • 2 duże marchewki pokrojone ukośnie w plasterki o szerokości 3 mm
  • ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie na patelni z grubym dnem podsmażać cebulę, aż zmięknie. Dodać marchewkę i brokuły. Smażyć, szybko mieszając, aż będą miękkie, ale chrupiące. Dodać orzechy i smażyć jeszcze przez 3–5 minut.

 

Przepisy pochodzą z książki "Dieta Paleo" (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2011).

erym 08.06.2013 20:59
zaintrygowala mnie ta dieta. niestety ja bez pieczywa zyc nie moge...
caralajna 07.06.2013 22:12
słyszałam o tej diecie, śliski temat, 'za' jest tyle samo co 'przeciw', ale o tym można by kolejną książkę napisać.
IwonaDD 07.06.2013 22:12
ciekawa dieta, choć nie wiem czy umiałabym odstawić chleb, ziemniaki, twaróg,mleko.. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak