Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Ryż pilaw

05.06.2013
Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Ryż pilaw

 

Krok 1 - Lista zakupów

100 g ryżu

30 g cebuli lub szalotki

30 g masła lub oleju

200 ml bulionu drobiowego

Sól do smaku

 

 

Krok 2

W płaskim rondlu szklimy drobno pokrojoną cebulę, na nią wsypujemy ryż. Chwilę mieszamy, nie zdejmując z płyty tak, aby każde ziarenko zostało obtoczone cienką warstwą tłuszczu.

 

Krok 3

Wlewamy bulion, zagotowujemy i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C.

 

Krok 4

W trakcie pieczenia należy przemieszać ryż długim widelcem i uważać, aby się nie rozgotował.

 

Krok 5 – wskazówka

Tym sposobem możemy przygotować ryż z innymi rodzajami bulionów i różnymi dodatkami, np. warzywami lub boczkiem. Jeżeli chcemy przygotować ryż pilaw w stylu orientalnym polecamy dodać niego pieczarki, kardamon, goździki, kminek oraz pieprz. Należy pamiętać, aby dodawać je podczas mieszania ryżu z cebulą, tj. przed wlaniem bulionu.

 

 

 Smacznego!

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

06.06.2013 15:07
Coś innego ze zwyczajnego ryżu.

Marzenna

06.06.2013 10:42
Wypróbuję bo ciekawi mnie to..

Barbara13

06.06.2013 00:32
Bardzo ciekawe,muszę wypróbować :)

joanna30

05.06.2013 21:49
Muszę wypróbować :)

Monia

05.06.2013 15:52
Chętnie spróbuję, bo jednak zawsze to coś innego niż zwyczajnie podany ryż :)
prymat