Chrzan powinien na stałe zagościć w liście grillowych zakupów. Coraz częściej szukamy atrakcyjnych dodatków do potraw z rusztu, chcemy aby grillowa uczta była nie tylko smaczna, ale też atrakcyjna kulinarnie. Ponadto warto wiedzieć, że chrzan i tak popularna wieprzowina z grilla doskonale się ze sobą komponują. Przede wszystkim pod względem walorów kulinarnych – ostry chrzan świetnie harmonizuje z mięsem wieprzowym, które jest dość tłuste, ale właśnie dzięki temu tak dobre do grillowania.
Każdy znajdzie wśród chrzanów Smak swój ulubiony dodatek do dań z grilla. Chrzan tarty ostry to najbardziej popularna wersja tego wyrazistego dodatku, który będzie doskonały do tak popularnych mięs wieprzowych jak karkówka czy boczek z grilla, a także doda smaku warzywnym szaszłykom z grilla czy medalionom z polędwicy wołowej.
Medaliony z polędwicy wołowej
Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g medalionów z polędwicy wołowej
2 łyżki Chrzanu tartego Smak
4 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
4 łyżki oleju rzepakowego
8 małych grzanek z białej bagietki
Do smaku: Pieprz czarny mielony, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Medaliony z polędwicy doprawić przyprawami, posmarować musztardą i usmażyć na patelni grillowej na małej ilości oleju. Aromatyczne medaliony ułożyć na grzankach i podawać z chrzanem.
Chrzan żurawinowy to wyrafinowane połączenie intensywnego smaku chrzanu oraz delikatnie słodkiej i apetycznie różowej żurawiny. Chrzan żurawinowy ożywi smak grillowanych ryb, a także serów takich jak oscypek czy camembert z rusztu.
Grillowany oscypek z bekonem i chrzanem żurawinowym
Składniki dla 4 osób:
8 grubych plastrów oscypka
8 plastrów chudego bekonu
2 łyżki oleju słonecznikowego
200 g Chrzanu żurawinowego Smak
bukiet kolorowych sałat
8 pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych
Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Plastry oscypka skrapiamy olejem, przyprawiamy, grillujemy z obu stron razem z bekonem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Sos przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Sałaty mieszamy z pomidorami koktajlowymi i zalewamy sosem. Oscypka układamy na talerzach na przemian z bekonem, dodajemy Chrzan żurawinowy Smak i podajemy z bukietem sałat.
Chrzan śmietankowy to połączenie wyrazistej nutki chrzanu z delikatnym, śmietankowym smakiem. To wyborny dodatek dla zwolenników łagodnych dodatków. Podkreśli on smak delikatnego mięsa, takiego jak grillowane skrzydełka czy szaszłyki z kurczaka.
Szaszłyki po myśliwsku z kurczaka i papryki
Składniki dla 4 osób:
4 pokrojone w grubą kostkę piersi z kurczaka,
2 łyżki Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat,
6 łyżek oleju rzepakowego,
4 pokrojone świeże papryki (czerwona, zielona,żółta, pomarańczowa)
100 g pokrojonego w plastry chudego boczku,
2 pokrojone w cząstki cebule,
Szpadki do szaszłyków.
1 opakowanie Party Dip Barbecue Prymat
6 łyżek ketchupu
Chrzan śmietankowy Smak do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka skropić olejem, natrzeć Przyprawą do drobiu po myśliwsku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięso nabić na szpadki na przemian z papryką, boczkiem i cebulą. Szaszłyki grillować lub piec 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z Chrzanem śmietankowym i Party Dip Barbecue przyrządzonym według przepisu na opakowaniu.
Na bazie naszych chrzanów można tez przyrządzić doskonałe sosy chrzanowe, które na pewno ciekawie ożywią nasze tradycyjne grillowe przysmaki.