Kulinarne podróże: Włochy

05.05.2013
Kulinarne podróże: Włochy

 

Kuchnia włoska jest przede wszystkim bogata w świeże składniki, które zawdzięcza śródziemnomorskiemu klimatowi. Dodatkowo dużą rolę w kreowaniu smaku włoskich potraw odgrywają przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, pieprz. Jednym słowem kuchnia włoska nie może się obejść bez aromatycznych ziół, warzyw, owoców, oliwy, mięs oraz wybornych serów. Charakterystyczne dla włoskiego stylu życia jest skrupulatne przestrzeganie konkretnych godzin posiłków. Wykwintny włoski posiłek rozpoczyna się od antipasto, czyli przystawki. W jej ramach podawane są najlepsze sery, szynki, bardzo często w tej roli występuje również suflet. Tradycyjny posiłek składa się najczęściej z dwóch dań: pierwsze to zupa, ryż lub makaron, natomiast na drugie danie najczęściej podawana jest ryba lub mięso wraz z warzywami. Na deser możemy otrzymać jakiś owoc, lody lub pochodzący z północnych Włoch deser panna cotta.

 

 

Nikt nie wyobraża sobie włoskiej kuchni bez pizzy. Popularnym rodzajem jest pizza neopolitańska, której sekretem dobrego smaku jest neapolitańskie lub browarniane ciasto, lokalne pomidory San Marzano oraz oliwa z pierwszego tłoczenia. Tradycyjnie pieczona jest na kamiennej płycie w opalanym drewnem piecu. Taka pizza uznawana jest za narodową potrawę i w pizzeriach podawana może być tylko jako marinara lub Margherita. Pizza marinara zawiera pomidorki, czosnek oregano i bazylię. Powszechnie lubiana jest również znana na całym świecie pizza Margherita z pomidorami, oregano i wytwarzanym z bawolego mleka serem mozarella. Obecnie pizza neopolitańska jest zastrzeżona jako wyrób tradycyjny przez Komisję Europejską. Od 2009 nie można podawać pizzy neapolitańskiej przygotowanej inaczej niż według zastrzeżonej receptury.

 

Pizza neapolitańska z salami

 

Przepis na słodki deser panna cotta pochodzi z północnych Włoch. Nazwa oznacza po prostu gotowaną śmietankę i oddaje proces przygotowania tego deseru. Lekko kremowa konsystencja i pyszny sos sprawiają, że panna cotta jest uwielbiana przez miłośników wyrafinowanych słodkości. Dodatkowo jest szybka i prosta do zrobienia. Śmietankę podgrzewa się z żelatyną i cukrem waniliowym, a następnie wylewa się do okrągłej foremki. Po wystygnięciu dekoruję się ją wedle własnego pomysłu: najczęściej owocami, owocowym musem lub płatkami czekolady.

 

Panna cotta z sosem żurawinowym

 

Bruschetta jest często serwowana we Włoszech jak przekąska. Podstawą jest pyszna, chrupiąca grzanka z oliwą i roztartym czosnkiem. Do tego dodawane są inne składniki: świeżo pokrojone ogórki, pomidorki, mozarella, oliwki i oczywiście zioła. Z pewnością zaspokoi pierwszy głód.

 

Bruschetta na grillowanych grzankach

 

 

Więcej ciekawostek i przepisów rodem z kuchni włoskiej znajdziecie na Wirtualnym Doradcy.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

06.05.2013 09:25
deser Panna Cotta który jadłam we Włoszech miał niezapomniany smak, którego nie zapomnę :)

IwonaDD

05.05.2013 13:50
kuchnia włoska nie ma sobie równych :) uwielbiam :)
prymat