Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska

22.04.2013
Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska

1 bagietka
50 g keczupu
80 g szynki gotowanej
80 g sera gruyere lub ementaler
150 g pieczarek
1 pomidor
Ogórki kanapkowe Smak
Sałata
Musztarda sarepska Prymat
Tymianek Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
Olej do smażenia
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

Pieczarki kroimy w kawałeczki i skrapiamy cytryną.

 

2

Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem. Gdy się zarumienią wykładamy je do osobnego naczynia i odstawiamy.

 

3

Bagietkę kroimy na pół, a następnie również wzdłuż i te połóweczki układamy w naczyniu żaroodpornym.

 

3

Smarujemy musztardą sarepską,

 

4

... układamy kawałki sałaty, plastry gotowanej szynki i ogórki kanapkowe.

 

5

Pomidora kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm i również układamy na bagietce.

 

7

Na pomidora układamy podsmażone wcześniej pieczarki...

 

9

... i smarujemy keczupem (wedle uznania).

 

10

To wszystko obsypujemy obficie żółtym serem tartym lub na wierzch zapiekanki układamy plastry żółtego sera (wedle uznania).

 

11

Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 180 stopni. Czekamy aż ser się rozpuści a bagietka zarumieni.

 

 

12

Po tym czasie wyjmujemy zapiekanki z piekarnika, wykładamy na talerz, dekorujemy i podajemy. Bon apetit!

Udostepnij:

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

31.08.2013 19:01
robiłem i polecam. zaglądam jeszcze raz bo dzisiaj znowu robię i zapomniałem przepisu ;)

Anonimowy

25.04.2013 22:00
Robi sie odpowiem wam za 30 min

Anonimowy

25.04.2013 18:30
bardzo pomocne "triki"foto krok po kroku,dla poczatkującej z gotowaniem.Brawo!dla zorganizownie takiej strony!!!!

A_gucha

25.04.2013 13:19
bardzo apetycznie wygląda

Anonimowy

25.04.2013 09:20
bardzo dobra :)

Anonimowy

24.04.2013 19:21
Napiszcie jak zrobicie czy dobra :)

Anonimowy

24.04.2013 19:17
ja mam zamiar zrobić w piątek z moją mamą

Anonimowy

24.04.2013 17:53
Zrobiłem dziś na obiadek. I bardzo polecam bo zapiekanka jest szybka do zrobienia i smakuje świetnie;-)

Anonimowy

23.04.2013 19:10
Nie polecam !!

IwonaDD

22.04.2013 20:28
No aż chciało by się powiedzieć wiem co jem, domowy fast food w takim wydaniu wygląda wyśmienicie !
prymat