Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulturalna kuchnia: Dlaczego tyjemy? - Gary Taubes

Kulturalna kuchnia: Dlaczego tyjemy? - Gary Taubes

Na drodze do wymarzonej figury można spotkać wiele mądrych poradników czy książek dedykowanych rozmaitym dietom. Jednak to książka Gary’ego Taubesa przykuwa szczególną uwagę. Już sam tytuł jest interesujący, bo zachęca do zastanowienia się nad przyczynami tycia. A znajomość źródła problemu może pomóc ostatecznie go rozwiązać. Książka Taubera zmusza do rewizji wielu powszechnie znanych i utrwalonych poglądów, a prawdy szeroko znane i powtarzane, przestają być takie oczywiste.

Lektura tej książki strona po stronie otwiera oczy na temat prawdziwości i sensowności popularnych poglądów na temat jedzenia. Ciekawie napisana, przywołująca liczne i czasem znaczące przykłady badań jest ciekawą lekturą dla każdego, kto chciałaby zrozumieć głębiej kwestie tycia, odchudzania, wagi, samopoczucia i zdrowia.

 

Kulturalna kuchnia: Dlaczego tyjemy? - Gary Taubes Kulturalna kuchnia: Dlaczego tyjemy? - Gary Taubes

Co sprawia że tyjemy?

Taubes mówi tak: Nasilającą się niemal od 50 lat epidemię otyłości coraz wyraźniej charakteryzuje pewien paradoks: im „bardziej” wiemy, dlaczego tyjemy, tym więcej mamy otyłych.

  Wyd. Wydawnictwo Literackie, 2012
aut. Gary Taubes
tłum. Agnieszka Andrzejewska

Jak to możliwe, skoro rozwiązanie problemu jest, zdaniem ekspertów, tak dobrze znane i dziecinnie proste: wystarczy „mniej jeść i więcej się ruszać”? Jak to zwykle bywa, w opinii fachowców teoria jest dobra, tylko ludzie jacyś trefni. Ciągle coś pokątnie jedzą, na siłownię nie sposób ich nawet wołami zaciągnąć, a do tego bezczelnie ignorują opinie zatroskanych ich losem specjalistów. Ale czy na pewno? Kolejne badania i obserwacje pokazują, że ani ograniczenie spożycia kalorii, ani zwiększenie ich wydatkowania przez aktywność fizyczną wcale nie skutkuje utratą zbędnych kilogramów, przynajmniej nie w długiej perspektywie. Co więcej, nigdy w historii nie udało się tych postulatów naukowo dowieść. Od swoich narodzin oparte pozostają one na domysłach wywiedzionych z opacznie rozumianych, choć zawsze prawdziwych, praw fizyki. Spójrzmy zatem bliżej na historię i skuteczność koncepcji „odchudzania przez sport”…

Kulturalna kuchnia: Dlaczego tyjemy? - Gary Taubes

A na zachętę do lektury kilka kontrowersyjnych tez Taubesa:

- dieta nie polega na ograniczeniu kalorii
- wszystkie popularne diety oparte są na błędnych założeniach
- wbrew konwencjonalnej wiedzy to nie nadmiar kalorii jest przyczyną otyłości i chorób
- ruch i ćwiczenia nie przyczyniają się do utraty wagi
- cukier uzależnia podobnie jak heroina czy nikotyna

 

Kulturalna kuchnia: Dlaczego tyjemy? - Gary Taubes Kulturalna kuchnia: Dlaczego tyjemy? - Gary Taubes

Gary Taubes

Jest z wykształcenia fizykiem i dziennikarzem, zajmuje się tematyką medyczną. Od początku lat 80-tych tropi i opisuje kontrowersje w badaniach naukowych oraz zjawisko pseudonauki, czyli tzw. bad science. Jego dwie książki Good Calories, Bad Calories(2007) oraz Dlaczego Tyjemy (2010), stały się punktem odniesienia oraz inspiracją dla wielu środowisk naukowych, lekarskich i niezależnych badaczy.

 




bietka 21.04.2013 08:04
nie mam tej książki, ale chciałabym ją przeczytać, już sam opis tej książki wskazuje na to że jest to bardzo wartościowa lektura i warto ją przeczytać :)
Noruas 19.04.2013 22:36
Na początku jak przeczytałam o odchudzaniu, to sobie pomyślałam... o nie...kolejna książka...ja sie nie odchudzam, nie potrzebuję jej. Zerknęłam na komentarz Iwony, przeczytała artykuł i już wiem! ja ją chcę! Bo zwyczajnie brzmi fascynująco. Jestem bardzo ciekawa o co chodzi z tymi kaloriami.
IwonaDD 19.04.2013 20:13
Po takiej recenzji ta książka jest już na mojej liście życzeń, uwielbiam obalanie wszelkich tez powtarzanych z pokolenia na pokolenie,a które tak naprawdę nie mają nic wspólnego z prawdą,myślę,że poszeżenie lektury o tę książkę, wielu osobom otworzy oczy, zwłaszcza w kwestii tkz. zdrowego odżywiania i diet, które bardzo często doprowadzają do wyniszczenia organizmu, niż utraty wagi. Zdrowe odżywianie i dostarczenie organizmowi 100% jego zapotrzebowania wcale nie jest takie proste, najczęściej popada się w skrajności lub ogranicza składniki,których organizm potrzebuje każdego dnia. Do tego dochodzi styl życia, bombardowanie nas reklamami, wszystko to razem sprawia,że chłoniemy z tv i netu, to co wielkie koncerny chcą byśmy chłoneli. Lubię autorów odważnych, którzy nie boją się wyłożyć kawę na ławę, a Gary Taubes właśnie taki jest !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak