Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą

29.03.2013
Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą

Składniki:
4 ugotowane na twardo jajka
100 ml majonezu
Chrzan tarty Smak
100 g wędzonego łososia
100 g wędzonej makreli
posiekana natka pietruszki
szczypiorek
Koperek suszony Prymat
Bazylia Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Do dekoracji:
1 cytryna
Kilka pomidorków cherry

 

 

Jajka Mimosa

 

Aby przygotować jajko Mimosa za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtko i wrzucamy do miseczki.

 

Dodajemy odrobinę chrzanu i majonezu, przyprawiamy do smaku solą oraz natką pietruszki

 

...i mieszamy.

 

Jajka faszerowane łososiem

Kroimy drobno wędzonego łososia, dodajemy niewielka ilość majonezu, posiekany szczypiorek i mieszamy.

 

 

Jajka faszerowane wędzoną makrelą

Makrele obieramy ze skóry i oddzielamy od ości.

 

Następnie kroimy, i podobnie jak w przypadki jajek z łososiem

 

...dodajemy majonez, posiekany szczypiorek i mieszamy.

 

Jajka z ziołami

Do miseczki dajemy majonez, bazylię, koperek, natkę pietruszki i odrobinę posiekanego szczypiorku.

 

Mieszamy z niewielka ilością chrzanu i rozgniecionego żółtka.

 

 

Wszystkie przygotowane farsze odkładamy do lodówki żeby stężały. Następnie używając rękawa cukierniczego bądź łyżeczki faszerujemy połówki jajek.

 

Dekorujemy kawałkami cytryny, pomidorkami cherry i szczypiorkiem.

 

Bon apetit. 

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

02.04.2013 10:06
ale pyszności :)
prymat