Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Składniki:
2 udka kurczaka
100 g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g szynki hiszpańskiej serrano
1 mała golonka wieprzowa
wino wytrawne białe
woda
2 jajka na twardo
Liść laurowy Prymat
Tymianek Prymat
Majeranek Prymat
natka pietruszki
Szafran nitki Prymat

 

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy w garnku z odrobiną oliwy.

 

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Następnie dokładamy do garnka golonkę skórą do spodu. Chwilę smażymy, ale pilnujemy żeby cebula się nie przypaliła.  Następnie dolewamy odrobinę białego wina i wodę.

 

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Lekko solimy i dodajemy liść laurowy, tymianek i majeranek.

 

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Gotujemy na średnim ogniu. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę. Po 25 minutach do zupy dorzucamy kurczaka. Po około 15 minutach golonka i udka z kurczaka powinny być już gotowe.

 

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Wyciągamy je z garnka, resztę zupy przecedzamy.

 

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Kurczaka i golonkę kroimy w drobne kawałki.

 

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Do przygotowanego wywaru wrzucamy pokrojoną szynkę, boczek, kawałki mięsa.

 

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Dodajemy odrobinę szafranu dla koloru, pokrojone w plasterki jajka na twardo i drobno posiekaną natkę pietruszki.

 

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Zupę nalewamy na talerze tak, aby w każdej porcji znalazły się jajka, boczek i mięso.

Bon apetit.

25.01.2014 11:27
Zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem i nic nie było surowe ani nic nie było twarde jak przedmówca pisałc "podeszwa radzieckiego żołnierza" Naprawde polecam! Dodam że nie lubię golonki a tak w zupie pycha! :)
20.03.2013 11:11
@Doradca Smaku - proponuje w takim razie przygotowac te zupe wg przepisu i wyciagnac kurczaka po 15 minutach gotowania. gwarantuje ze przy kosci bedzie surowy. golonka po 40 minutach tez zbyt miekka nie bedzie. Chyba ze uzywacie pieca konwekcyjnego.
Doradca Smaku 19.03.2013 16:10
@Anonim, zgodnie z przepisem powyżej: "Gotujemy na średnim ogniu. (...) Po 25 minutach do zupy dorzucamy kurczaka. Po około 15 minutach golonka i udka z kurczaka powinny być już gotowe." Golonka gotuje się więc ponad 40 minut.
18.03.2013 22:09
gotowe udka kurczaka po 15 minutach gotowania? gratulacje ... chyba w szybkowarze. golonka po 40 minutach gotowania na malym ogniu tez bedzie twarda jak podeszwa radzieckiego zolnierza
Anna27 18.03.2013 20:19
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak