Kuchnia z jajem: Warto wiedzieć… Słów kilka o jajkach

15.03.2013
Kuchnia z jajem: Warto wiedzieć… Słów kilka o jajkach

Aż dziw bierze, ile takie małe jajko może siać zamętu, ile różnych opinii, skojarzeń czy znaczeń może za sobą pociągać. Nie tak dawno temu nakazywano spożywać nie więcej niż 2 jaja tygodniowo ze względu na groźny cholesterol. W ciągu kilku lat mit groźnego jajka upadł i dziś dopuszcza się nawet jedzenie do 10 jaj tygodniowo (łącznie z tymi zawartymi w gotowych produktach). Szczególną rolę w „promocji” jajek miała ostatnio niezwykle popularna dieta Dukana, która szczególnie polecała ten produkt jako niskokaloryczny, a zarazem wysokobiałkowy.

 

Mamy kilka ciekawostek, nie tylko kulinarnych, dla wszystkich zainteresowanych tematem jaj. 

 

Historia

Historia jedzenia jajek sięga 2,5 tys. lat wstecz, kiedy udomowiano przodka naszej dzisiejszej kury. Jednak na początku nie jedzono jajek, a jedynie mięso kurze.

Spożywanie jajek w starożytności wspominane były przez wielkich myślicieli, w wiekach średnich zdobywały uznanie jako składnik zaprawy wapiennej. Jajko ma swoje religijne znaczenie w wielu wierzeniach – od  chrześcijaństwa . Jest silnie związane z symboliką życia i odradzania.

 

Kolor

Barwa żółtka i skorupki nie świadczy o walorach spożywczy jaja. Jest jedynie rezultatem rodzaju karmy. Kolor żółtka może mieć barwę od jasnożółtego po niemal ciemnopomarańczowy. Natomiast skorupka jajka może mieć barwę białą (szczególnie lubiana przed Wielkanocą) po jasnobrązową.

 

Przyprawianie

Wystarczy odrobina soli i pieprzu czarnego, aby podkreślić smak jaja. Jajka posypane  papryką słodka mieloną lub pieprzem kolorowym będą wyglądać apetycznie i elegancko. Wiosenny charakter jajecznym potrawom zapewni aromatyczny koperek lub natka pietruszki.

 

Świeżość

Nic tak nie smakuje jak świeże jajko na śniadanie. Kupując jajka zawsze warto sprawdzić ich przydatności do spożycia. Jajka w sklepie nie zawsze są przechowywane w lodówce, jednak niska temperatura pozwala opóźniać starzenie się jajka. Jeśli kupujemy dużą wytłaczankę (np. 20-30 jajek) to szczególnie dbajmy o odpowiednio odległy termin przydatności, nie kupujemy jajek z kilkudniowym terminem. 

 

Jak rozpoznać, czy nasze jaja są świeże.

  1. Po rozbiciu jaka świeże żółtko jest zwarte, w starym jajku żółtko rozlewa się.
  2. Białko jest przejrzyste.
  3. Świeże jajko po ugotowaniu trudno obrać ze skorupki.
  4. Świeże jajo zanurzone w misce z wodą pozostanie nieruchomo na dnie. Stare – wypłynie.

 

Rozmiar

Jaja kurze dostępne są w 4 rozmiarach:

  • Małe, oznaczone literą "S", ważą do 53 gramów.
  • Średnie, tzw. M, ważą od 53 do 63 gramów,
  • Duże o rozmiarze "L" mogą ważyć od 63 do 73 gramów.
  • Bardzo duże, czyli "XL" ważą powyżej 73 gramów

 

Najmniejsze dostępne jaja na rynku polskim to jaja przepiórcze, a największe – jaja strusia.  

 

Żeby nie pękło!

Aby jajko nie pękło poleca się m.in. dwa sposoby. Oba wypróbowane i zwykle działaj:

  1. Wodę do gotowania jajek należy posolić.
  2. Do wody wrzucić zapałkę.

 

Artykuł powstał przy współpracy z Polskimi Fermami

Udostepnij:

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

05.04.2013 15:58
Taki pic z tą zapałką. Ja dodaję 2 gwoździe, 36 cm nitki białej z firmy ariadna. I też nie pękają. Czy to dowód na to że ta metoda działa ? Może dodam łyżkę jogurtu, jak nie piękną będzie to jasny dowód na to że jogurt ma takie działanie.

Noruas

16.03.2013 11:42
Zapałka? A to ciekawe.

mirosława4

15.03.2013 21:04
z solą nie pomaga i tak pęka a z zapałką trzeba wypróbować i sprawdzić

Aannkaa82

15.03.2013 21:01
Sposób z posolona wodą chyba zna każdy ale niestety nie działa. O zapałce nie słyszałam ale sprawdzę.

Ewelina87

15.03.2013 19:02
zapałka w wodzie...sprawdzę z ciekawości

IZABELA29

15.03.2013 16:01
bardzo fajna stronka..
prymat