Doradca Smaku, odc.6: Kotlet cielęcy z sosem tartare

11.03.2013
Doradca Smaku, odc.6: Kotlet cielęcy z sosem tartare

Składniki:
600 g udźca cielęcego
Bułka tarta Prymat
1 jajko
olej
masło
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat


Sos Tartare:
300 ml majonezu
20 g Ogóreczków konserwowych Smak
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 ugotowane żółtka
1 łyżeczka Musztardy rosyjskiej Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Sól morska Prymat

 

Na początku przygotowujemy sos. Cebulę i ogórka drobno kroimy, ...

 

... żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem. 

 

Dodajemy odrobinę posiekanej świeżej natki pietruszki...

 

... oraz musztardę. 

 

Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem cayenne. 

 

Następnie lekko rozbijamy kotlety cielęce, solimy i pieprzymy,...

 

...a następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. 

 

Na rozgrzanej  patelni z  masłem i olejem smażymy kotlety przez około 2-3 minuty z każdej strony.

 

Podajemy z sosem tartare. Bon apetit.

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna/Dzastus

13.03.2013 15:42
az slinka cieknie na samą myśl o takim mięsku :) może i sposób przygotowania taki sam jak przy schabowych, ale ten sosik jako dodatek :)

Zosia1

12.03.2013 13:10
to najbardziej wyborne mięsko- żadny tam zwykły schabowy;ciekawie przygotowany i estetycznie podany

Anonimowy

12.03.2013 11:52
Nie zgadzam się z wypowiedzią Anonima. Wieprzowina a cielęcina to raczej różne smaki.pozdrawiam

Anonimowy

12.03.2013 10:24
Ładnie podane i pokazane, ale to wciąż zwykły schabowy...
prymat